IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск вече не е втори по богатство в света

Състоянието на предприемача е намаляло с над 9 млрд. долара тази година

17:14 | 18.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Публикациите в Twitter на Илон Мъск продължават да сриват цената на биткойна. Собственото му богатство върви в същата посока, пише Bloomberg.

В понеделник главният изпълнителен директор на Tesla изгуби мястото си като втори по богатство човек в света за сметка на президента на LVMH Бернар Арно, след като книжата на производителя на електромобили поевтиняха с 2,2%. Това се прибави към срива миналата седмица на фона на разпродажбите на технологични акции и нови признаци на затруднения на бизнеса в Китай.

Мъск, който оглави индекса на милиардерите на Bloomberg през март, сега има състояние от 160,6 млрд. долара, което е спад с 24% спрямо връхната точка през януари.

Спадът следва бурен период за Мъск, който предизвика срив на цената на биткойн с 15% миналата седмица, след като публикува съобщение в Twitter, че Tesla вече няма да приема дигиталната валута като разплащателно средство. Той също така нанесе удар на цената на доуджкойн, след като написа в Twitter, че работи с разработчиците на монетите Шиба Ину, за да подобри ефективността на трансакциите.

През уикенда Мъск отново предизвика вълнение, когато намекна, че Tesla може да продаде или е продала притежанията си от биткойни, а по-късно разясни в Twitter в понеделник, че компанията не е направила това.

49-годишният Мъск стана вторият по богатство човек в света през януари, след като книжата на Tesla поскъпнаха с почти 750% миналата година на фона на бума на технологичните акции. Въпреки че обяви рекордна печалба през първото тримесечие, книжата на базираната в Пало Алто, щата Калифорния, компания поевтиняха оттогава с около една пета на фона на глобалния недостиг на полупроводници и засилената конкуренция от традиционни автомобилни компании.

Сред скептиците към Tesla е инвеститорът Майкъл Бъри, който стана известен с това, че заработи милиарди, след като заложи срещу секюритизираните кредити за бизнес имоти по време на финансовата криза. Той неотдавна е направил сериозен залог срещу компанията, показа подаден пред регулаторите документ в понеделник.

Богатството на Мъск е намаляло с около 9,1 млрд. долара тази година, което е най-големият спад сред базираните в САЩ милиардери, включени в индекса на богатството на Bloomberg.

В същото време 72-годишният Арно е прибавил най-много, като нетното му богатство се е повишило с почти 47 млрд. долара до 161,2 млрд. долара на фона на ръста на приходите от продажби на компанията му за луксозни стоки в Китай и други части на Азия.

Най-богат в света остава основателят на Amazon Джеф Безос, чието състояние се оценява на над 188 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
"Илон Мъск вече не е втори по богатство в света"Аха. И, предполагам, плаче неутешимо затова, под юргана...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още