IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И About You открива борсата

Дъщерното дружество на Otto ще се опита да набере 600 млн. евро с първично публично предлагане

15:42 | 31.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Илюстрация: About You</em></p>

Илюстрация: About You

Интересно е колко права на глас ще запази Otto

Досега About You е считана за „фокусна компания“ в стратегията на Otto - това означава, че групата инвестира предимно в тези дъщерни дружества, тъй като те се разглеждат като стратегически важни.

About You отдавна не обаче не се разглежда консолидирано. Тоест свързаната компания се радва на висока степен на независимост. Офисът ѝ не се намира в кампуса на Otto, а в центъра на Хамбург. Ето защо ще бъде вълнуващо да видим колко права на глас ще запази Otto Group.

Ясно е едно: Otto е готова да сподели властта. През последните години групата вече привлече инвеститори за About You като скандинавския инвестиционен холдинг Heartland на Андерс Холш Повлсен, който беше и един от ранните инвеститори в Zalando. German Media Pool и Seven Ventures, инвестиционното звено на Pro Sieben Sat 1, също държат едноцифрен процентен дял. Те плащат за своите акции с промоционално рекламно време.

В крайна сметка маркетингът е от основно значение за конкуренцията със Zalando. Шефът на About You Мюлер още от самото начало разчита на млади целеви групи, които пленява с помощта на инфлуенсъри и персонализирани оферти.

Темата за устойчивостта също става все по-важна. Опазването на климата придобива все по-голямо значение, особено за младата целева група на About You, както и за инвеститорите. Онлайн търговецът на дребно се обяви за неутрален по отношение на CO2 едва през септември 2020 г. 

И тук About You се конкурира със Zalando: И двата модни портала изграждат платформи за търговия с дрехи втора ръка, за да запазят модата в кръговата икономика и да използват по-устойчиво произведени продукти. Мюлер посочва, че предлага повече дрехи втора ръка, той говори за 400 хил. артикула. В допълнение декларираната цел е платформата за използвани дрехи да се управлява без намерение за реализиране на печалба.

Любопитен старт на годината за IPO-та в Германия

През първото тримесечие вече имаше няколко големи борсови сделки в Германия. Операторът на телекомуникационни антени и кули Vantage Towers спечели 2,3 милиарда евро през март, а онлайн дилърът на употребявани автомобили Auto1 постигна приходи за 1,8  милиарда евро, когато беше листнат през февруари. Освен това имаше още успешни дебюти на фондовия пазар – в лицето на производителя на тръбопроводи Friedrich Vorwerk, софтуерната компания Suse, лабораторната верига Synlab и специалиста по електроника Katek.

Инвестиционните банки очакват 10 до 20 първични публични предлагания - включително чрез компании със специална цел (Spac), за цялата година, при условие че нестабилността не се увеличи значително. Мегатрансакциите през втората половина на годината и през 2022 г. трябва да включват отделянето на подразделението за мобилност на Continental - Vitesco, търговските превозни средства на Daimler и енергийната компания Wintershall Dea.

Онлайн търговецът на автомобили MeinAuto отмени своето IPO поради временна турбуленция. Онлайн търговците Mister Spex и Lampenwelt също са считани за борсови кандидати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още