IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-известният ресторант в света затваря врати

El Bulli просъществува 20 години, като беше отличен с три звезди от "библията на гастрономията", гида "Мишлен"

10:37 | 29.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Най-известният ресторант в света El Bulli на именития майстор-готвач Феран Адриа прощално затваря врати в събота, съобщи AFP, цитирана от БТА. 

С това ще бъде сложен край на цяла една епоха в кулинарното изкуство. El Bulli просъществува 20 години, като беше отличен с три звезди от "библията на гастрономията", гида "Мишлен".

Ресторантът, обявен за най-добър в света, е разположен на живописно място на каталунския бряг северно от Барселона. Той ще се прероди през 2014 година под формата на фондация с екологична насоченост, която ще се съсредоточи върху създаването и изучаването на нови кулинарни техники и в търсенето на уникални вкусови асоциации.

Бъдещата "el Bullifoundation" ще раздава всяка година между 20 и 25 стипендии на майстори-готвачи, които ще се обучават с готвачите на ресторанта. Новите идеи и разработки ще бъдат качвани в интернет.

"Всъщност El Bulli не затваря врати, а се трансформира, защото духът му ще бъде съхранен!", каза наскоро Феран Адриа пред група студенти във Валенсия.

Готвач в култовия ресторант още от 1987 година, Адриа често беше подлаган на критики заради разбиването на нормите на традиционната гастрономия със своята "деструктурирана" кухня.

Собственикът на заведението дълго го държеше отворено за клиенти само половин година, за да си остави достатъчно място за кулинарно творчество и експерименти. Поради същата причина през 2001-а, точно когато ресторантът ставаше супер известен, Адриа реши да го затваря и по обяд.

Типичното обедно меню представляваше дефиле от около 40 малки ястия на цена от 250 евро на човек. В събота, след голямата шумотевица, която ще бъде вдигната в медиите, El Bulli ще сервира за последно единствено на персонала и на техните семейства.

Но въпреки планетарната си слава, заведението носеше годишни загуби от половин милион евро, според признанията на собственика му. За да компенсира загубите, Адриа пусна в продажба разнообразни продукти с логото на ресторанта, като кухненски аксесоари, зехтини, прибори за хранене и др.

През годините El Bulli се превърна в култова туристическа дестинация и неимоверно издигна имиджа на испанската кухня.

Английското специализирано списание "Restaurant" го постави на първо място в класацията за най-добри ресторанти цели пет пъти, един уникален рекорд в бранша.

Но Адриа няма само поклонници, а успя да си извоюва и върли противници. Един от тях е немският кулинарен критик Йорг Циприк. Той счита, че кухнята на Ариа е елитарна и в нея използва добавки и аромати от лабораториите, които благодарение на El Bulli вече завладяха изцяло ресторантьорския бранш. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още