Най-известният ресторант в света El Bulli на именития майстор-готвач Феран Адриа прощално затваря врати в събота, съобщи AFP, цитирана от БТА.
С това ще бъде сложен край на цяла една епоха в кулинарното изкуство. El Bulli просъществува 20 години, като беше отличен с три звезди от "библията на гастрономията", гида "Мишлен".
Ресторантът, обявен за най-добър в света, е разположен на живописно място на каталунския бряг северно от Барселона. Той ще се прероди през 2014 година под формата на фондация с екологична насоченост, която ще се съсредоточи върху създаването и изучаването на нови кулинарни техники и в търсенето на уникални вкусови асоциации.
Бъдещата "el Bullifoundation" ще раздава всяка година между 20 и 25 стипендии на майстори-готвачи, които ще се обучават с готвачите на ресторанта. Новите идеи и разработки ще бъдат качвани в интернет.
"Всъщност El Bulli не затваря врати, а се трансформира, защото духът му ще бъде съхранен!", каза наскоро Феран Адриа пред група студенти във Валенсия.
Готвач в култовия ресторант още от 1987 година, Адриа често беше подлаган на критики заради разбиването на нормите на традиционната гастрономия със своята "деструктурирана" кухня.
Собственикът на заведението дълго го държеше отворено за клиенти само половин година, за да си остави достатъчно място за кулинарно творчество и експерименти. Поради същата причина през 2001-а, точно когато ресторантът ставаше супер известен, Адриа реши да го затваря и по обяд.
Типичното обедно меню представляваше дефиле от около 40 малки ястия на цена от 250 евро на човек. В събота, след голямата шумотевица, която ще бъде вдигната в медиите, El Bulli ще сервира за последно единствено на персонала и на техните семейства.
Но въпреки планетарната си слава, заведението носеше годишни загуби от половин милион евро, според признанията на собственика му. За да компенсира загубите, Адриа пусна в продажба разнообразни продукти с логото на ресторанта, като кухненски аксесоари, зехтини, прибори за хранене и др.
През годините El Bulli се превърна в култова туристическа дестинация и неимоверно издигна имиджа на испанската кухня.
Английското специализирано списание "Restaurant" го постави на първо място в класацията за най-добри ресторанти цели пет пъти, един уникален рекорд в бранша.
Но Адриа няма само поклонници, а успя да си извоюва и върли противници. Един от тях е немският кулинарен критик Йорг Циприк. Той счита, че кухнята на Ариа е елитарна и в нея използва добавки и аромати от лабораториите, които благодарение на El Bulli вече завладяха изцяло ресторантьорския бранш.


Фратрия завърши годината с победа
Връчиха наградите „Доброволец на годината“ във Варна
19-годишен шофьор кара с 300 км/ч в София (ВИДЕО)
Призът „Спортист на Варна“ ще бъде връчен на 16 декември
EV стигат точка на необратимост през 2026, Европа и Китай ще се интегрират
САЩ: Европа рискува да бъде заличена, ако не се промени
Българската икономика нараства стабилно през третото тримесечие на 2025 г.
Природните бедствия са довели до силен ръст на имуществените застраховки у нас
ЕС търси Меркосур, за да се конкурира със САЩ и Китай, но предлага малко
Как влияят на мощността диаметърът на цилиндрите и ходът на буталата
Бизнесмен организира погребение за късметлийската си кола
Уникална Toyota Mega Cruiser от 1996 година отива на търг
Tesla намали цената на Model 3 в Европа
Рембранд, Вермеер или Ван Гог – изберете сами
Интензивни дъждове утре, на места и с гръмотевици
Детайлите на разследването за корупция в Украйна, водено от полицията, са като от драма на HBO
Ретроградният Меркурий приключи, 5 зодии си връщат късмета
В Китай: Брижит Макрон посети гигантска панда, родена във Франция
Трима са загинали при катастрофа край търговищкото село Дралфа