В деня, в който El Celler de Can Roca бе обявен за "най-добрият ресторант в света", уебсайтът му е регистрирал 12 млн. посещения, пише BusinessWeek.
Поне така твърди Хосе Рока - един от тримата братя, които държат заведението в Жирона, Испания. Списъкът с чакащите за маса вече е запълнен за една година напред, а преди наградата на 29 април той е бил запълнен за 10 месеца.
"Имаме трима служители, чиято единствена работа е да казват „не", обяснява 47-годишният Хосе. Той отговаря за вината. Брат му Хоан на 49 години е главният готвач, а 35-годишният Хорди е сладкарят. Съвсем наблизо се намира ресторантът на родителите им. И тримата са родени и израснали в квартала, където продължават да живеят.
По нищо не личи престижното отличие да е замаяло главите на тримата братя. Те говорят тихо и са срамежливи, изчакват се и твърдят, че винаги се разбират, защото им се налага.
Ресторантът е красиво и изкусно подредено място. В центъра на салона има малка градина с естествена светлина. Подът е от дърво, а големи прозорци откриват гледка към раззеленена улица. В помещението спокойно могат да се поберат 50 души, а в кухнята работят около 30 готвачи.
Има две менюта с разумни цени за подобен клас кухня: 140 евро или 175 евро. Вината към тях струват съответно 55 евро или 85 евро.
Един курс в El Celler de Can Roca може да започне с пет канапета, представляващи пътешествията на Хоан, включително бульон от морски дарове от Перу; гуакамоле, доматени семена, доматена супа и кориандър за Мексико; и козе сирене и йогурт с добавки като мед, розови листа и шафран за Мароко.
След това върху миниатюрно листо от маслиново дърво се сервират захаросани маслини, пълнени с аншоа; следват хрупкави скариди, омлет с тиквички и вермут, топчета от летни трюфели и бриош.
Идва ред на основното, включващо типично местно ястие, наречено "мандала": жулиени от иберийско прасенце с хрупкава кожичка, сервирани с гарнитура от артишок, портокал, лимон и цвекло. Блюдото е цветно, леко и деликатно, като всеки вкус в него е ясно уловим, но в същото време част от един хармоничен микс.
Мидите се сервират със шест вида водорасли; кралските скариди - печени на грил върху канапе от планктон; лангустините - със сос Велюте и шери; агнешките гърди и момици - с патладжан, кафе и женско биле. Всяко ястие е оригинално и изключително вкусно.
Идва ред и на десерта - сладолед с какао, пържено личи и меринге. Вкусът е богат, но най-впечатляващ е фактът, че благодарение на скрит мотор сладоледът танцува като бавно движеща се дискотопка над нещо като квас.


Без ток във Варна на 5 декември 2025
Мачовете по ТВ днес (5 декември)
Виц на деня - 5 декември
Днес отбелязваме Международния ден на доброволеца
Времето във Варна на 5 декември 2025
Warner Bros. започва преговори за сключване на ексклузивна сделка с Netflix
Моди разстила червен килим за Путин, въпреки натиска от САЩ
Дьоре от Hensold: Очаквам стоманено десетилетие
Мозъчни интерфейси и метавселени – докъде стига бъдещето на игрите?
Hensold: Пазарите са водени от настроението
REST - една малко известна екстра в стари Audi-та и VW-та
Най-готините коли на шампиони във Формула 1
Новата суперкола на Toyota – V8 с 640 к.с. и алуминиево шаси
Китайски електромобил се разцепи при странна катастрофа
Един от най-добрите двигатели на Audi навърши половин век
Легендарната чалготека "Син Сити" става зала за изкуства
Първата дама на САЩ запали светлините на коледното дърво край Белия дом
Подписахме екшън план за три нови моста над Дунав
Четирима са убити от армията на САЩ при нов удар срещу корабче заради наркотрафик
Израел е допуснат на "Евровизия" догодина, 4 страни ще бойкотират конкурса