IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блогъри уличиха собствениците на Zara в плагиатство

За дизайн на тениски е използвана снимка на момичета, които твърдят, че никой не ги е питал дали са съгласни лицата им да бъдат сложени на дрехите

10:42 | 17.02.11 г.
Блогъри уличиха собствениците на Zara в плагиатство

Един от най-големите производители на дрехи в света - испанската компания Inditex, собственик на брандовете Zara, Bershka, Stradivarius и други, бе принуден да изтегли част от продукцията си от магазинната мрежа, след като блогъри уличиха компанията в плагиатство. За това съобщава вестник The Guardian.

Компанията изтеглила от магазините си на Stradivarius модели тениски, на които имало принт с изображението на момичета с нарисувано сърце около тях. Както станало ясно, снимката на момичетата, отпечатана на тениските, била на 19-годишните Мишел К от Швейцария и французойката Луиза Ебел. Според двете момичета, които написали в блога си за плагиатството, никой не се е свързвал с тях за разрешение да ползва фотографията им.

От компанията Inditex обявили, че дизайнът на тениските е разработен от чуждестранна фирма и обещали да разследват случая. Говорители добавили още, че дори да е използвана снимката на двете момичета, от компанията, която е изработила визията на тениските, би трябвало да разполагат с правата за ползване на фотографията.

Корпорацията Inditex е създадена през 1975 година и включва брандовете Zara, Oysho, Massimo Dutti, Bershka, Pull and Bear, Zara Home, Stradivarius и Uterque. Под ръководството на компанията работят повече от 500 магазина в 77 страни. Продажбите на компанията за 2009 година възлизат на 14 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още