IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пиер Карден продава компанията си от четвърт век... но не съвсем

Прочутият дизайнер не приема оферти под 1 млрд. евро, а за индустрията това е прекалено много

14:29 | 22.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След цели седем десетилетия в модната индустрия Пиер Карден определено не бърза да се отказва от нея, пише Bloomberg.

Едноименната му марка се продава от четвърт век, макар че собственикът ѝ не се притеснява да се пазари за цената. Модният дизайнер не се вълнува от предложения под 1 млрд. евро.

“Ако нямате парите, не я купувайте - никой не ви кара да го правите”, коментира 94-годишният Карден в интервю. “Мога да си позволя да умра, без да я продам”.

Карден, първият дизайнер, който лицензира името си за различни продукти, вариращи от матраци до тигани, обяви идеята за продажбата още в края на 80-те. През годините той периодично напомняше за тази възможност, а последно го направи по време на модно ревю в Париж този месец, когато отбеляза 70-годишнината от кариерата си на дизайнер.

На фона на спадащата печалба, на проблемите на индустрията с луксозни стоки и на факта, че лицензите на Карден са наполовина на тези, които имаше в най-добрите времена на марката преди две десетилетия, компанията му се оказва не толкова привлекателна, колкото беше някога.

“1 млрд. евро за марката Pierre Cardin изглежда много на пръв поглед”, твърди Лука Солка, анализатор на Exane BNP Paribas. Подобна оценка на бизнеса може да се окаже наистина висока в сектора за луксозни стоки, посочва анализаторът на Bloomberg Intelligence Дебора Ейткън.

Нетната печалба на Societe de Gestion, звеното, което прибира приходите от лицензите на дизайнера, са спаднали с 13 на сто до 3,3 млн. евро през 2015 г. според Societe.com. Приходите са достигнали 32,5 млн. евро. Броят на активните лицензи на Карден по целия свят се е свил до 350 от около 800 през 90-те.

Карден, който със собствени усилия се превръща в милионер, отказва да предостави финансови данни или да коментира пазарни оценки. Той твърди, че наскоро е получил оферта за 2,5 млрд. евро от ресторантьорската империя Maxim’s, макар че не бърза да сключи сделката.

“То е като дете, което сте отгледали, но иска да напусне. Никога не съм се нуждаел от пари, разбирате. Винаги съм разчитал на себе си", коментира дизайнерът, който е работил като счетоводител на Червения кръст по време на Втората световна война и все още подписва лично всеки чек. Карден живее съвсем близо до офиса си, където ходи късно сутрин в повечето дни и работи заобиколен от етажерки, изпълнени с копия на различни книги, посветени на него.

Дори и на 94 години, Карден пътува редовно, макар че страда от болки в гърба, а през повечето уикенди е в своето имение в Южна Франция. Той все още излиза на сцената след своите модни ревюта.

Роденият в Италия дизайнер създава марката през 1953 г., след като работи последователно в Paquin и Christian Dior и е първият дизайнер, който предлага готови за носене модели. Карден се нарежда на 166-то място в годишната класация на богаташите, публикувана от френското списание Challenges, което оценява състоянието му на 400 млн. евро, макар че той самият не коментира темата.

"Повече е, отколкото хората говорят, и по-малко, отколкото смятат", посочва дизайнерът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още