IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saint Laurent помогна на Kering да преодолее удара по Gucci в Китай

„Силното представяне при търговията на дребно по света“ и „развиващото се възстановяване на туризма в Европа“ са успели да компенсират ефекта от блокадите

12:12 | 28.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Растящите продажби на Saint Laurent помогнаха на групата за луксозни стоки Kering да се предпази от ефектите от блокадите заради коронавируса в Китай, които продължават да тежат върху представянето на най-голямата марка на компанията Gucci.

Сравнимите приходи на френската група са се увеличили с 31% през второто тримесечие, въпреки че тези на Gucci прибавиха само 4% - малко под очакванията на анализаторите. Силното представяне извън Китай помогна на компанията майка да запише увеличение на междинните продажби и печалбата.

От Kering съобщиха, че „силното представяне при търговията на дребно по света“ и „развиващото се възстановяване на туризма в Европа“ са успели да компенсират ефекта от случващото се в Китай. Акциите на компанията поскъпват с 2,6% към 11 ч. на борсата в Париж.

Saint Laurent се ръководи от Франческа Белетини, една от малкото жени изпълнителни директори в индустрията.

И макар лейбълът да се разраства бързо, то Gucci е най-голямата марка на Kering, която обаче трябваше да поеме удар, що се отнася до популярността си сред потребителите, заради пандемията. Коронавирусните ограничения в Китай остават непредсказуем фактор: в Ухан бяха поставени под блокада 1 млн. души заради нов пик на заразата тази седмица.

От Kering съобщиха, че имат действаща стратегия за популяризиране на Gucci. Миналия месец Kering представи планове марката да достигне годишни продажби от 15 млрд. евро в рамките на следващите пет години.

Въпреки ограниченията в Китай компанията възнамерява да продължи да инвестира в страната, каза главният финансов директор Жан-Марк Дюпле. Затварянето на магазини е допринесло за спада на приходите в Китай с до 35% през тримесечието, каза той.

На този фон обаче налице е подобряване на тенденциите за пазаруване при марките на Kering в Китай от началото на юни, но все още е трудно да се предвиди бъдещата посока на развитие, коментира още Дюпле.

Той потвърди, че Gucci увеличи цените миналия месец с между „средни до високи едноцифрени стойности“ в световен план, но уточни, че все още е прекалено рано да се каже дали ще има още повишения през втората половина на годината.

Във вторник конкурентът LVMH отчете продажби и печалба, които показват, че апетитът на потребителите за луксозни стоки засега е устойчив на ускоряващата се инфлация и влошаващите се икономически прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още