IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея влиза смело в модната индустрия

Ентусиасти от Швеция изградиха фабрика за джинсови облекла до Пхенян, продажбите започват в петък

12:47 | 03.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Северна Корея влиза смело в модната индустрия

Първите джинсови облекла, произведени в Северна Корея, ще започнат да се продават в петък в Швеция от малка компания, базирана в Стокхолм, бележейки неочакван дебют на комунистическата държава на световната модна сцена.

Noko Jeans, наименование, чиято първа част е получена от съкращението на North Korea (Северна Корея), стартира продажби както в няколко шведски магазина, така и по интернет. Цените започват от 1500 крони (около 150 евро), което е повече от средния месечен доход в Северна Корея, отбелязва АФП.

Цялото производство се извършва в азиатската страна.


 

Историята на продукцията на Noko Jeans, чиято фабрика се намира близо до столицата Пхенян, датира от средата на 2007 г., когато трима шведи на около 20 години влизат в контакт с местните власти.


 

След година на официални срещи (...) в крайна сметка получихме разрешение да стъпим в страната“, обясняват в съобщение съдружниците, които дотогава не са имали никакъв опит нито в модния бизнес, нито в международната търговия.


 

Производството на дрехите започва едва в средата на 2009 г. след преодоляването на куп препятствия. Джинсовите облекла са предназначени единствено за износ, тъй като нямат никакъв шанс на местния пазар, където подобни дрехи са забранени от режима на Ким Чен Ир.


 

Надяваме се някой ден да направим дрехи, които ще могат да носят и нашите приятели в страната“, казват от Noko Jeans.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още