IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туризъм по ръба в Мексико

Преминаване нелегално на границата, обиколка на местата за търговия на дрога или посещение на планини, обитавани от партизани – това са само част от идеите на туроператорите в страната

14:04 | 25.08.10 г.
През деня центърът на Мексико сити е притегателно място за обикновените туристи, докато търсачите на силни усещания бродят из крайните квартали в търсене на опасности. Снимка: Trekearth
През деня центърът на Мексико сити е притегателно място за обикновените туристи, докато търсачите на силни усещания бродят из крайните квартали в търсене на опасности. Снимка: Trekearth

Докато повечето туристи избират Мексико заради коктейлите маргарита, докато седят на плажа, една малка, но смела част, избират места, където ще бъдат преследвани от миграционни власти или ще рискуват живота си из опасни квартали.

Нарастващите случаи на насилие в Мексико, резултат от борбата срещу наркотиците, подтиква някои потенциални туристи да се замислят добре преди да се отправят на пътуване към тази дестинация. Агенции, които предлагат алтернативен туризъм обаче, се възползват от тези неуредици и предлагат не просто почивка, а почивка от сивото ежедневие.

Иновативните туристически агенции организират пътувания до отдалечени планински места, които се населяват от партизаните–сапатисти в Мексико, както и до едни от най-криминалните предградия на Мексико сити.

Под въпрос е дали новият тип екскурзии ще предизвика ръст в туристическия сектор, чийто дял е около 9% в страната с втората по големина икономика сред държавите от Латинска Америка, съобщава Ройтерс.

Чуждестранните туристи обаче, главно от Европа, проявяват интерес към екскурзиите под прикритие до Тепито – квартал в Мексико сити, известен с разработения си пазар на наркотици и пиратски стоки, казва Сезар Естрада, управител на туристическата компания Universal Travel.

Друга алтернатива пред жадните за преживявания туристи, е „сафари“ в местност, която мнозина мексиканци избягват да посещават от страх да не бъдат ограбени.

„Предупреждаваме туристите да се облекат семпло. Ако искат да се снимат, нашите гидове им правят снимки дискретно“, казва Естрада.

Доната Фон Залвиати, немска туристка, казва, че предпочита да ходи на поодобни екскурзии, защото те й осигуряват такъв поглед върху Мексико, какъвто не може да получи, ако посети курорт като Канкун например.

„Подобни неща не съществуват в Германия“, казва тя.

Без храна и вода

Месните жители също могат да се възползват от иновативните туристически услуги. За тях туристическа агенция в централния щат Идалго в Мексико предлага програма, в която мексиканци и жители на Централна Америка преминават нелегално границата на САЩ.

Туристите плащат по около 200 песос (15 долара) за нощен преход през границата, по време на който пътуват с хора, представящи се за „полерос“ - безмилостни трафиканти, които взимат хиляди долари, за да прекарат бедните хора през отвъд пределите на Мексико.

За да усетят по-добре неволите на емигрантите, на туристите се забранява да носят вода и храна. Преходът включва преминаване през река нощно време, криене в храстите от американските емиграционни власти, наречени „мигра“.

Приключението свършва много бързо за онези, които не се движат достатъчно бързо – те биват хващани и хвърляни в задната част на каросерията на псевдо патрула за опазване на границите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още