IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шабла привлича туристи с инвестиции в пространството около фара

Шабленският фар е най-старото и най-високото навигационно съоръжение на българския Черноморски бряг

15:29 | 18.08.14 г.
<p>
	<em>Снимка: Община Шабла</em></p>

Снимка: Община Шабла

Посетителите на Шабленския фар - най-старото навигационно съоръжение по българското крайбрежие, ще могат да се наслаждават на пейзажа и от наблюдателна площадка на брега.

Общинският терен от пет декара е облагороден в рамките на проект по оперативната програма "Рибарство", съобщи за БТА кметът на Шабла професор Райна Бърдарева. Инвестицията надхвърля 314 хил. лева.

Близо до фаровата кула са поставени четири дървени пирамиди, в които се предвижда да бъде подредена експозиция от морски възли, археологически находки, снимки за историята на риболова. Туристите могат да отдъхнат на пейки, докато чакат ред да се изкачат на фара, казаха от общината.

Със социализацията на терена общината вече може активно да популяризира туристически маршрут от Фара през Зеления образователен център в Шабла и Големия остров край Дуранкулак с праисторическото селище, заяви Райна Бърдарева.

Обновеният район ще бъде открит по повод празника на Шабла на 24 август, когато се очакват и туроператори.

Шабленският фар е не само "ветеран", но и най-високо навигационно съоръжение на българския Черноморски бряг. Древният град Кария в Шабленския залив е смятан за най-важното транзитно пристанище в района до шести век след Христа. 

Всеки петък общината организира открити врати за посещение на фара. До 29-ти август включително желаещите да разгледат отвътре двувековното съоръжение ще имат възможност да го направят от 10 до 12 часа и от 14 до 17 часа.

Входът за възрастни е 2 лв., за ученици, студенти и пенсионери – 1 лв., а за деца до 7 години – безплатно, става ясно от сайта на общината.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още