IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нападенията в Южна Африка - удар по местния туризъм

Чужденците се опасяват, че вълната от ксенофобски заплахи не е приключила

15:47 | 30.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Южноафриканската туристическа индустрия вероятно ще понесе последствия от вълната от ксенофобски атаки този месец. Това представлява отстъпление за страната, която работи усърдно да изчисти имиджа си на център на тежките престъпления, предава Ройтерс.

Седем души бяха убити при атаки, насочени най-вече към африкански имигранти. Полицията и военните успяха да овладеят атаките, но щетите върху туристическия сектор вече са нанесени. Индустрията е свързана с едно на всеки 12 работни места. Безработицата официално е 25%, но икономистите твърдят, че тя е много по-висока, а това е единият от факторите, посочвани като причина за нападенията над чужденците.

Успешното домакинство на Световното първенство по футбол през 2010 г. помогна за подобряването на репутацията на Южна Африка по отношение на насилието, но снимките, показващи въоръжени банди, които атакуват имигранти и плячкосват магазини, държани от чужденци, подновиха опасенията, че случващото се може да отблъсне потенциалните посетители.

“Атаките вредят на бранда, който рекламираме, съсипват репутацията на страната”, коментира Тулани Нзима, главен изпълнителен директор на South African Tourism. “Винаги сме рекламирали страната, посочвайки топлотата на местните хора, гостоприемството им, така че когато се случат подобни неща, това вреди на всичко, което сме направили. Така че, разбира се, че сме притеснени”.

Туризмът се очертава като най-бързо развиващият се сектор в Южна Африка и в момента е третият с най-голям принос към БВП на страната, отчасти благодарение на по-слабата местна валута, което означава, че държавата е сравнително евтина дестинация за почивки за чуждестранните посетители.

Правителството се надява туристическата индустрия да генерира по близо 500 млрд. ранда годишно до края на десетилетието и да създаде 225 хил. нови работни места.

Правителството на Южна Африка твърди, че туристите трябва да се чувстват в безопасност и отбелязва, че насилието засяга само малка част от страната. Въпреки това много от чужденците не са убедени, че това е най-спокойното място за почивка в момента.

Туристическите оператори в Кейптаун виждат спад в бизнеса си, макар че крайбрежният град не е станал жертва на атаки. Плажовете, лозята и местните туристически атракции привличат посетители от всички краища на света. Но Австралия, Ботсвана, Китай и Великобритания вече издадоха предупреждения към гражданите си във връзка с антиимигрантските атаки.

“Получихме няколко доклада за анулирания на резервации заради опасения от ксенофобско насилие”, разкри главният изпълнителен директор на Cape Town Tourism Енвер Думини. Той не разкрива какъв брой резервации са отменени.

Туристическата индустрия се развива след Световното първенство през 2010 г., а през 2013 г. генерира 39 млрд. долара, или 9,7% от БВП на страната. Повече от 60 на сто от посетителите на Южна Африка са африканци, сочат официалните статистики на страната. Около 150 хил. души са посетителите от Европа, 32 хил. - от Северна Америка, а 16 хил. - от Азия.

Насилието може да окаже негативно влияние върху опитите на Южна Африка да засили своите търговски връзки с останалата част на Африка, тъй като се опитва да възстанови икономиката си след рецесията от 2009 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още