IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Междузвездни войни" привлича туристи на ирландски остров

Феновете на филмовата поредица са любопитни да чуят истории от снимките на филма, които местните жители са готови да разкажат

18:08 | 06.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

На премиерата на „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ в Дъблин киносалонът избухна в аплодисменти, когато на екрана се появи ирландският остров Скелиг Майкъл. Сега страната иска светът да открие острова и да го опознае, пише Bloomberg.

Туристическото бюро в Ирландия е говорило с продуцента на филма, Lucasfilm, да направи кратък промоционален клип, в който режисьорът Джей Джей Ейбрамс обсъжда защо е избрал да снима именно на Скелиг Майкъл.

„Не мога да повярвам, че ни позволиха да снимаме там“, посочва той за острова, на който има руини от манастир, изграден от монаси в миналото.

Местните жители вече са получили множество запитвания от феновете на филма дали могат да останат в Портмаги, селото, в което е спал екипът, докато са текли снимките. Джерард Кенеди, който управлява къщата за гости Moorings и заведението Bridge Bar, предлага пакет от две нощувки за феновете на „Междузвездни войни“, като всичко това е на стойност 149 евро. В рамките му влиза и тениска на лентата, както и „вътрешни истории“ от снимките.

Кенеди твърди, че очаква „значително развитие“ на бизнеса благодарение на филма и на множеството посетители, които ще посетят острова.

„Когато дойдат, ще говорят само за „Междузвездни войни“, коментира той. „Когато си тръгнат, ще разказват само за Скелиг и за манастира“.

Успехът на лентата на Disney може да донесе и известни проблеми на мястото, тъй като лодките могат да посещават острова само в периода от май до октомври. И преди излизането на филма опашките за плаванията бяха големи, посочва Кенеди.

Същевременно туризмът в Ирландия нараства, отчасти благодарение на отслабването на еврото спрямо долара. Пътуванията от Северна Америка до Ирландия нараснаха с около 15% през първите 11 месеца на 2015 г. спрямо същия период година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още