IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa полетя към неизвестността

Авиокомпанията не пожела да предостави конкретни прогнози и отчете спад на приходите и печалбата

15:55 | 02.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Никаква конкретна прогноза за финансовите резултати, спадаща печалба и свиващи се приходи. Със сигурност в германския авиопревозвач Lufthansa са си представяли и по-добри дни. Все още е възможно компанията да предостави дивидент на акционерите си, но и това не задоволи инвеститорите.

Книжата на компанията се сриват с над 3,5 на сто до 10,34 евро (към 14,30 часа местно време) днес и са сред най-зле представящите се компоненти във водещия германски индекс DAX. Анализаторите от Commerzbank промениха препоръката си до Reduce с целева цена от 9 евро за акция, предава DPA. Според анализатора Йоханес Браун перспективите за цената остават мрачни, а неяснотата за по-нататъчното развитие на бизнеса може да отблъсне инвеститорите.

Като цяло цялата година е лоша за акциите на авиокомпанията, като от януари досега тя загуби около 30% от пазарната си капитализация. Едва преди няколко дни компанията сви очакванията си за печалбата и се сбогува с амбицията си да надмине оперативната печалба от миналата година, която беше в размер на 1,8 млрд. евро. Вместо това се очаква по-ниска печалба. Конкретна цел за нея обаче мениджмънтът не даде и във вторник, като главният изпълнителен директор Карстен Шпор се оправда с неяснотата заради терористичните атаки. Компанията отново подчерта, че опасенията от терористични нападения ще се отразят на продажбите и печалбата през второто полугодие. 

„Липсват ни групови резервации от САЩ и Азия“, очертава мрачната картина финансовият директор Симоне Мене, която в края на август ще премине на работа във фармацевтичния концерн Boehringer. След последните атентати на Стария континент мнозина туристи отказват да резервират полети до Европа за дългосрочен период. По отношение на важните за Lufthansa корпоративни клиенти обаче спадът не бил голям, пояснява Мене.

Всичко това намира отражение и през първото полугодие. Приходите спадат с 2,1% до 15 млрд. евро. Приходите от транспортна дейност спадат с 4,5% въпреки повечето превозени пътници като цяло, което отразявало ценовия натиск при каргобизнеса.

Коригираната печалба преди лихви и данъци се е повишила с 13%, или 61 млн. евро, до 529 млн. евро.

Чистата печалба за първото полугодие е била 429 млн. евро спрямо 954 млн. евро за същия период на миналата година, когато печалбата бе подкрепена от 503 млн. евро заради еднократен ефект - предсрочна конверсия на конвертируеми облигации.

Компанията не се е отказала от изплащането на дивидент, но окончателно решение трябва да вземе Надзорният съвет. През миналата година акционерите получиха по 50 цента на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
V.At.
преди 7 години
Между другото Луфтханза отдавна не е сред топ 10 на световните авиопревозвачи. А и отскоро се държи като лоукост компания, само дето цените и не са такива. Доплащаш за багаж, сандвича е символичен, а еднопосочен билет София Мюнхен стига до 600 евро.Все още си има верни фенове, които просто никога не са ползвали 5 звезден авиопревозвач. /май няма европейски такива/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още