IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

iPavement вгражда Wi-Fi клетки в плочите за тротоари

Испанска компания ще започне да произвежда напредналата технология от юни

14:28 | 27.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Компанията представи прототипа на продукта си. <em>Снимка: iPavement</em></p>

Компанията представи прототипа на продукта си. Снимка: iPavement

Испанската компания Via Inteligente разработи нова технология, наречена iPavement ("интелигентен тротоар"), която ще позволи вграждането на Wi-Fi клетки в плочите, с които се настилат тротоарите. Производството ще започне от юни в Испания, пише Dow Jones.

Всяка от каменните плочи e с размери от 40 х 40 х 7 сантиметра, тежи приблизително 24 килограма и ще съдържа специален 5 GHz микропроцесор, който ще се свързва с мобилни устройства в обсега му чрез Wi-Fi или Bluetooth връзка.

iPavement ще предоставя на минувачите разнообразни информационни услуги, като например карта на града, информация за обществения транспорт, предложения за прекарване на свободното време, виртуални библиотеки, както и рекламни кампании. Освен това системата ще предоставя чрез достъп до мрежата информации за най-важните събития в града.

Приложенията ще поддържат няколко езика и ще могат да се използват във всички популярни браузъри. iPavement обаче има съществен недостатък: безжичната връзка ще може да се използва само при температури между -10 и 45ºC. 

Всяка една от плочите ще бъде захранвана от кабел за 1000 ватово напрежение. За да бъде Wi-Fi връзката стабилна, служителите, които ще поставят плочите, ще трябва да осигурят разстояние от минимум 20 метра между две отделни плочи.

Засега обаче не е ясна цената, на която общините ще могат да се сдобият с модерната технология. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още