IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen инвестира 14 млрд. евро в Китай

Най-големият европейски автомобилен производител ще изгради четири фабрики в народната република

10:15 | 23.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Производствено хале на германския концерн. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Производствено хале на германския концерн. Снимка: Ройтерс

Volkswagen очевидно планира да инвестира в следващите четири години до 14 милиарда евро в Китай, пише вестник China Daily, позовавайки се на интервю с директора на Volkswagen за Китай Йохем Хайцман.

Най-големият германски производител на автомобили, който в народната република произвежда чрез съвместно предприятие с партньорите си SAIC Motor и FAW Group, ще изгради в Китай четири фабрики. До 2018 г. годишният производствен капацитет на Volkswagen в Китай трябва да достигне най-малко четири милиона превозни средства, казва Хайцман. От януари до септември тази година VW увеличи продажбите си в Китай с 18% до над 1,7 млн. автомобила с бранда VW.

От януари до октомври според Хайцман Volkswagen е доставил в Китай 7,5 млн. коли и така за първи път във фирмената си история преминава за този период от време границата от 7 млн. автомобила.

VW, в количествено отношение най-големият европейски производител на автомобили, инвестира мащабно в Азия, за да си осигури дългосрочно конкурентно предимство извън Европа. Групата, която се ръководи от германските семейства Порше и Пиех, е лидер на пазара в Китай. От навлизането си там през 1985 г. до миналата година концернът от Волфсбург е похарчил общо 12,4 млрд. евро, за да консолидира присъствието си в страната. Сега се очаква до 2016 г. да потекат 14 млрд. евро към Китай, преди всичко за нови фабрики и пускането на нови модели.

Но Китай е важен не само за базирания във Волфсбург производител на автомобили. Други производители, особено от германския премиум сегмент, се борят за пазарен дял в Далечния изток, защото голяма част от населението в Китай все още не се движи толкова често с кола, както го правят американците или европейците, и защото особено в Европа заради слабата икономика, автомобилната индустрия страда от продължителен спад в продажбите.

През последните години Китай се превърна в най-големият производител на автомобили в света. Една четвърт от колите в света идват от Китай, показва съвместно проучване на консултантската компания Oliver Wyman и германската асоциация на производителите VDA, публикувано във вторник. Повече от 17 милиона превозни средства са се завъртели само през миналата година в китайските производствени линии. През 2005 г. те са били едва 5,2 милиона.

„Нарастващото значение на развиващите се пазари, особено на Китай и Индия, поставя автомобилната индустрия пред "огромни предизвикателства“, пишат в доклада си консултантите. "Европа ще остане солидна индустриална база и ще запази своята доминираща роля в научноизследователската и развойната дейност", пише в материала. Въпреки това местните производители ще растат по-бързо в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още