IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде са парите?

Още догодина богатството на азиатските милионери може да надхвърли това на американските

13:09 | 25.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Богатството все повече се концентрира в Азия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Богатството все повече се концентрира в Азия. Снимка: Ройтерс

Богатството на най-заможните хора в азиатско-тихоокеанския регион може да надхвърли това на американските милионери още през следващата година. Това става ясно от доклад на Capgemini и RBC Wealth Management, цитиран от CNBC.

Общото богатство на най-заможните азиатци се очаква да набъбне до 15,9 трлн. долара до 2015 година. За сравнение – през 2012 година то е било „едва“ 1 трлн. долара. Така азиатските милионери са притежавали общо 700 млрд. долара по-малко от американските си „колеги“.

Като цяло, през 2012 година милионерите по света са разполагали с имущество за 46,2 трлн. долара.

„Азиатско-тихоокеанския пазар със сигурност трябва да бъде наблюдаван. Ръстът на благосъстоянието на най-богатите хора е на път да го изведе на първо място още през следващата година“, коментира Джордж Луис от RBC Wealth Management.

Общият брой милионери в азиатско-тихоокеанския регион през миналата година се е увеличил с 9,4 на сто до 3,68 млн. души. Най-голямо увеличение е записано в Хонконг и Индия – съответно 35% до 114 хил. души и 22 на сто до 153 хил. души/

Япония и Тайван пък са единствените държави от региона с едноцифрен „прираст“ на милионерите – съответно с 4,5 на сто до 1,9 млн. души и със 7 на сто до 95 хил.

„Силният икономически ръст в азиатско-тихоокеанския регион през 2012 година надгражда върху петгодишна устойчива тенденция за по-добро представяне от останалия свят. Най-богатите хора и тяхното състояние са се увеличили съответно с 31 и 27 на сто след 2007 година, с което далеч изпреварват останалия свят с неговите 14 и 9 на сто“, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още