IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да продаваш най-голямата колекция реклами на Guinness

Търговец на антики развива доходоносен бизнес благодарение на манията си

16:20 | 03.01.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Робърт Лойд, търговец на антики от Ню Йорк, притежава една наистина необикновена колекция, благодарение на което се е превърнал в най-големия търговец на рекламите на бира Guinness, пише CNN.

Той е купил стотици картини, някога оставени в архив в Лондон и забравени там. Те са оригинални интерпретации на емблематичните плакати на Guinness, показвани в заведения и общежития в колежите през годините.

Самите произведения са дело на англичанина Джон Гилрой, който умира през 1985 г. Гилрой работи за рекламната агенция S.H. Benson, която си партнира с Guinnes от 1929 г. до края на 60-те години. Гилрой е създал стотици постери за рекламната кампания на бирения гигант.

Лойд, който е търговец на антики, съвсем случайно превръща всичко това в своя мания.

Преди близо пет години той се озовава на изложение на антики във Флорида, когато се натъква на няколко оригинални рисунки на Guinness. Лойд ги купува, но иска да се сдобие с повече. Той отива в Лондон, за да види останалите плакати и не губи време, а веднага купува и тях.

“Купих ги от един много проницателен бизнесмен”, коментира Лойд. “Те не бяха обявени за продажба”.

Творбите са прекарали около 40 години на съхранение в сграда в Лондон, в която са се намирали и офисите на агенцията S.H. Benson. Лойд твърди, че не знае точно колко плаката е купил, но е продал няколкостотин и има около 125 останали. Всички те обаче са оригинали, които нямат копия.

Лойд в момента продава рекламите, като цените им варират между 9500 и 40 хил. долара. Той ги предлага в свой собствен магазин в Манхатън. Въпреки това отказва да коментира колко е платил за цялата колекция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още