IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Baselworld отдава почит на скъпите часовници и изкусните занаяти

Производителите на часовници в света не се страхуват от навлизането на новите умни устройства

17:24 | 23.03.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Скъпите часовници на изложението Baselworld за пореден път изтъкват изкусните занаяти при направата на този тип аксесоари, подчертавайки неизменното им присъствие в непреходния лукс, далеч от умните устройства, които навлизат на пазара.

Една от най-популярните модни къщи в света – Chanel, тази година е решила да постави ударение върху висшата мода. За целта е поканила за сътрудничество Lesage – къщата, която бродира облеклото на членовете на Френската академия.

На изложението, което между 19-и и 25-и март събира бижутери и часовникари от цял свят, компанията представи модел часовник, декориран с комета, избродирана фино от стъклени перли и диаманти.

Моделът се предлага за 85 хил. евро и е част от лимитирана серия, която изтъква точната ръка на парижките бродировачки, които трябвало да изпълнят мотива на циферблата с диаметър 37,5 мм.

Часовникът е представен на Baselworld редом с модел, създаден благодарение на глиптиката – изкуството за гравиране на скъпоценни и полускъпоценни камъни и метали. На него е изобразена миниатюрна птица, гравирана в злато от женевско ателие.



Известната френска компания Hermes е поканила японския майстор Бузан Фукушима, за да направи новите ѝ луксозни часовници. Той е декорирал циферблата на единия от моделите по метода на рисуване Aka-е, давайки свобода на въображението си. Резултатът е интерпретация на темата кон, емблематичен за къщата от улица „Фобур Сент-Оноре“.

Сред удивителните експонати на Baselworld се нареждат и часовниците на швейцарската марка Jaquet Droz. Тя се представя с модел, в който има малки автомати, докато в един от дамските модели е вградено миниатюрно цвете, което елегантно се отваря при натискане на бутон.

"При автоматите няма никакво ограничение", ентусиазирано заявява Марк Хайек, главен директор на Jaquet Drozson."Това е само за поезия, за красота". По думите му женската страна отваря вратите на творческото вдъхновение.

Jaquet Droz е една от трите престижни марки, управлявани от Марк Хайек, който е внук на основателя на Swatch Group. Той не се притеснява от появата на умните часовници, които са акцент на Baselworld.

Според него любителите на красивите часовници търсят съвсем различна емоция в луксозните часовници. Освен това към всеки часовник с гривна може да се добави електронен чип, посочва Хайек.

Шефът на швейцарската компания Patek Philippe гледа благоприятно на умните часовници. Според него те са допълнение към други неща в индустрията, тъй като могат да предложат нови възможности, особено на хората, нуждаещи се от медицински грижи и прием на лекарства в точен час.

"Не виждам в тях никаква заплаха за класическия часовник", допълва той.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още