IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Disney се намеси в Разширената вселена на "Междузвездни войни"?

Създаденото преди Disney е минало, но не е забравено от феновете

16:03 | 16.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Star Wars Facebook page</em></p>

Снимка: Star Wars Facebook page

Въпреки че появата на „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ е ново начало за франчайза, тя е болезнено напомняне за нещо друго – изминали са повече от 30 години на колекциониране на книги, играчки, игри и комикси, известни като Разширената вселена на Междузвездни войни.

През април 2014 г. Disney, която придоби правата върху поредицата през 2012 г., като купи Lucasfilm, обяви, че всички предишни усилия в тази посока не биха имали влияние върху бъдещите проекти по „Междузвездни войни“. Това беше, както Оби-Уан Кеноби би се изразил, „сякаш милиони гласове изведнъж извикаха от ужас и изведнъж замлъкнаха“. На негово място ще бъде новата Разширена вселена – дългогодишен план на Disney за най-голямата космическа сага в света, пише Bloomberg.

Случайният зрител на „Междузвездни войни“ може да сметне, че историята е единствено тази, която влиза в седемте филма, но Разширената вселена използва филмите на Джордж Лукас като отправна точка за създаването на нови разкази. Още през 1978 г. компанията за играчки Kenner създаде серия от екшън фигурки, на които даде имена, след като те бяха останали неспоменати във филмите.

Оригиналната Разширена вселена на едни места е представена от настолна ролева игра, на други като комикс, но това се промени през 1991 г. с книгата на Тимъти Зан „Наследникът на Империята“. Много от феновете сметнаха текста за първа част от продълженията, които Джордж Лукас никога не направи. Романът влезе в списъка с фантастичните бестселъри на New York Times.

Това, което различава Разширената вселена от митологии като тези на Dr. Who и Battlestar Galactica, е, че не само е толерирана от създателя на историите от „Междузвездни войни“, но е управлявана добре от него.

"Когато казах, че други хора могат да създават собствени истории по „Междузвездни войни“, решихме, подобно на Star Trek, че можем да имаме две вселени: моята и тази другата“, коментира Лукас пред списание Starlog през 2005 г. „Те се опитват да създадат тяхна вселена , която да е съвместима с моята, доколкото това е възможно, но очевидно се ентусиазират и искат да се насочат в други посоки“.

Lucasfilm даде лицензи на редица медии, които допълниха приключенията на Люк, Лея и Хан, както и тези на напълно новите герои. Досега са написани над 100 новели, които са дело на десетки автори, получили одобрение от Джордж Лукас. Разширената вселена все още е свързвана с редица противоречия, точно както всичко, направено от много различни хора. Ето защо феновете се страхуваха от придобиването на Lucasfilm от Disney през 2012 г.

Освен шестте филма (оригиналната трилогия и трите продължения от последното десетилетие) и един анимационен сериал, наречен „Войната на клонингите“, Disney обяви на 25 април, че ще създаде нов филм от поредицата, като Разширената вселена няма да се появи във всички бъдещи материали. Идеята беше, че старите истории за Разширената вселена ще преминат под името „Легендите“ и ще останат на заден план. Компанията заяви целта си „да даде максимална творческа свобода на създателите на филма“, в частност на Джей Джей Ейбрамс, който е режисьор на Епизод VII.

Оттогава Disney заяви, че ще създаде своя собствена Разширена вселена. Нови комикси, анимации и видео игри започнаха да се появяват още миналата есен, както и седем книги за възрастни, обхващащи всичко от първите филми до неизясненото между трилогиите и непоказваните моменти между първите три филма. Най-вълнуващо от всичко се оказаха ранните намеци за това какво всъщност се е случило в книгата „Return of the Jedi (Aftermath)", както и какво може да се появи в предстоящия филм.

"Това, което ми липсва най-много, е, че Разширената вселена наистина ме караше да се чувствам сякаш наистина навлизам в една далечна галактика, която беше дори по-голяма от тази, която видяхме в първите филми и телевизионните серии“, твърди Джеймс Акинака, администратор на онлайн енциклопедията, посветена на „Междузвездни войни“ Wookieepedia. “Изграждането на света, който видяхме в Разширената вселена, беше невероятно и ще отнеме доста време, преди сегашните "Междузвездни войни" успеят да постигнат това“.

Така онова, което помним от Разширената вселена, може да е заличенo до известна степен, но не е забравено.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още