IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седемте причини за тежкото финансово положение на Барса

Прекомерните заплати на играчите и високият дълг застрашават оцеляването на клуба

20:05 | 15.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ще се блъсне ли Барса в нови подводни скали? Снимка: EPA</p>

Ще се блъсне ли Барса в нови подводни скали? Снимка: EPA

2. Високи заплати на играчите

Един от най-големите проблеми са високите заплати, които клубът плаща на своите играчи. „Играчите на Барселона спечелиха повече през 2018/19 и 2019/20 от всеки друг професионален футболист“, каза финансовият експерт Хийрл. Разходите за персонал на каталунците са в размер на 487 милиона евро през 2019/20, повече от тези на Пари Сен Жермен и големия съперник Реал Мадрид. Играчите от Борусия Дортмунд колективно дори не получават и половината: 215 милиона евро. В Байерн сумата е  340 милиона евро.

За високите заплати в Барса Хийрл обвинява слуховете за астрономическата заплата на Меси. Според статия на испанския вестник El Mundo  Меси е прибрал общо 555 милиона през четирите сезона от 2017/18 до юни 2021 година. Това би било около 139 милиона евро годишно и по този начин - повече от една четвърт от всички разходи за персонал от 487 милиона евро.

Клубът не иска да коментира темата. „Ако Меси наистина е спечелил толкова много, той отчасти е виновен за финансовия проблем на клуба. Защото другите играчи основават своите изисквания за заплати на неговите“, казва Хийрл. 

Проблемът на Барса: испанската лига не допуска прекомерни разходи за персонал. Преди началото на всеки сезон тя определя горните граници на заплатите на играчите въз основа на бюджетните планове на клубовете. Според лигата разходите за персонал на клубовете може да са толкова високи, колкото приходите от продажби минус планираните неспортни разходи, както и планираните плащания за погасяване на дълга.

3. Дългосрочни тежести от покупки на играчи

Освен това Барса харчеше с пълни ръце, когато купуваше играчи. „През последните години клубът прояви особена готовност да приема скъпи трансфери, което доведе до значително увеличение на съотношението заплати към приходи. През последните няколко години този параметър е по-висок от този на много конкуренти”, показва проучване на рейтинговата агенция Fitch.

 

 

Скъпите покупки натоварват отчета на клуба в продължение на години напред, тъй като трансферните такси трябва да бъдат отписани през съответния период на договора на играча. Според данни от футболната онлайн услуга Transfermarkt.de ФК Барселона е похарчил около 817 милиона евро за нови играчи през трите сезона 2017/18 до 2019/20, включително и скъпи трансфери като този на Антоан Гризман, който е купен за 120 милиона евро от Атлетико Мадрид, както и Усман Дембеле, който дойде от Дортмунд за общо 135 милиона евро.

Това контрастира с приходите от продажби в размер на 531 милиона евро, оставяйки отрицателно салдо от 286 милиона евро само за тези три години. А всичко това поставя голяма тежест върху собствения капитал на клуба.

4. Бързо увеличаващ се дълг

Удивително е: Барселона почти нямаше финансов дълг до 2017 г. „Но от 2018 г. финансовото положение се влоши, главно поради скъпите покупки на играчи и повишаване на заплатите на играчите“, отбелязва Данило Куатромани от рейтинговата агенция Fitch. Тогава финансовият натиск беше засилен от въздействието на пандемията, което доведе до значителен спад в приходите в дните на мачовете. По това време зрители не се допускаха по стадионите.

Последна актуализация: 21:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
KMETA
преди 2 години
Ей сега като знам, ще си спа с кеф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още