IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седемте причини за тежкото финансово положение на Барса

Прекомерните заплати на играчите и високият дълг застрашават оцеляването на клуба

20:05 | 15.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ще се блъсне ли Барса в нови подводни скали? Снимка: EPA</p>

Ще се блъсне ли Барса в нови подводни скали? Снимка: EPA

Хийрл добавя към финансовите дългове на клубовете всички задължения, например към социалноосигурителните агенции, данъчните власти, други клубове, както и към играчите и служителите. Към 30 юни 2020 г. общият размер на всички дългове на ФК Барселона е 1,4 милиарда евро – най-висок сред топ клубовете в Шампионската лига.

Едно е ясно: Барселона не е единствена с този проблем. Освен ФК Байерн (216 милиона евро) и Борусия Дортмунд (213 милиона евро), останалите разгледани клубове също бяха относително силно задлъжнели в средата на 2020 година. Към този момент Манчестър Юнайтед имаше дълг от около 1,2 милиарда евро. Въпреки това, със собствен капитал от 407 милиона евро, това е от съвсем различно естество. Такъв очевидно е и случаят в Реал Мадрид, където 901 милиона евро дълг контрастират на собствения капитал от 533 милиона евро.

5. Правната форма пречи на влизането на стратегически инвеститори

 

 

За разлика от повечето водещи европейски клубове, Барселона и Реал Мадрид не са капиталови дружества, а спортни клубове, собственост на своите членове. Това предотвратява влизането на покровители, които да помагат на клубовете да излязат от трудната икономическа ситуация със значително вливане на средства. Експертът по баланса Хийрл вижда необходимост от действия: „Бъдещото съществуване на ФК Барселона е силно застрашено, ако клубът не промени своята правна форма - в идеалния случай спрямо тази на акционерно дружество - и по този начин стане отворен за инвеститори“, казва той. 

6. План за възстановяване

Новото ръководство на клуба около Лапорта обаче първоначално опитва план за преструктуриране, който вече бе представен на рейтинговите агенции. „Преди всичко в него се включва намаляване на разходите за труд и контролиране на покупките на играчи“, казва експертът на Fitch Куатромани. Клубът вече се отказа от няколко играчи с високи заплати, включително Антоан Гризман, даден под наем в Атлетико Мадрид.

 

 


Но това не е достатъчно. Fitch хвали плановете за намаляване на разходите, но вижда „значителен риск при прилагането“. Има несигурност относно размера на намалението на разходите и времевия аспект, казват финансовите анализатори.

 

7. Кредитоспособни въпреки планината дълг

Новото ръководство на Барса може да надгради силата на марката.

 

Хийрл тълкува факта, че инвестиционната банка Goldman Sachs предоставя голям заем, като знак на увереност, че преструктурирането ще успее. „Други компании с толкова тежко финансово положение като ФК Барселона със сигурност нямаше да получат заем“, казва той. Fitch се позовава на „изключително силната марка на клуба, постоянно добро представяне на терена, утвърдената база от фенове и договорените потоци от приходи“. Тя оценява стойността на марката на клуба на четири милиарда евро. След напускането на Меси и Сие обаче тази стойност ще трябва да бъде ревизирана значително надолу, очаква Хийрл.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
KMETA
преди 2 години
Ей сега като знам, ще си спа с кеф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още