IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецианското биенале за изкуство се завръща, този път без Русия

Въпреки че руският павилион ще е затворен, се очаква пред него да има протести

16:56 | 19.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Giulia Marchi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg

Най-престижното изложение на изкуство в света – Венецианското биенале, ще бъде открито по-късно тази седмица, след като беше отложено с година заради пандемията. Сега то трябва да се справи и с проблеми, свързани с геополитиката, като събере на едно място страни, разделяни от война, пише Wall Street Journal.

Венецианското биенале е олимпиадата на света на изкуството. Десетки страни изпращат своите най-обещаващи творци, които да покажат изкуството си в павилиони и дворци в града. Вместо за медали новите и вече утвърдените артисти се борят за вниманието на посетителите, докато техните правителства търсят по-голяма популярност и признание на световната сцена на изкуството.

Но още преди 59-ата Международна арт изложба, както официално е известна, да бъде открита на 23 април, тя рискува да бъде засенчена от конфликт. В края на февруари творци от руската делегация обявиха, че напускат, в знак на протест срещу инвазията на страната в Украйна. Очакват се демонстрации пред реновирания руски павилион. Украйна, която първоначално се отказа от участие, все пак ще бъде там благодарение на помощта на организаторите и кураторите на биеналето.

Дипломацията на „меката сила“ отдавна поддържа подобни, финансирани от правителствата изложби, но тази година дипломатическият елемент вече не е символичен.

„Сега се усеща истински“, коментира кураторът Сесилия Алемани, която е известна с това, че съблюдава програмите за изкуство в High Line в Ню Йорк.

Алемани озаглави основната част от шоуто „The Milk of Dreams” по детска книга на художничката сюрреалист Леонора Карингтън. Обширното събитие изследва темите за човешката метаморфоза чрез телата, технологиите и околната среда.

За първи път по-голяма част от участващите 213 артисти са жени. Събитието се провежда в градския парк Giardini, както и в Arsenale – район, който някога е ползван за корабостроене.

Много от 80-те национални павилиона с по-малки представяния ще поставят акцента върху тъмнокожите жени и местните култури.

Обновеният руски павилион в Giardini ще остане затворен, но все пак пред него се очаква да има протести, след като събитието започне в събота, обяви Алемани. Досега руски олигарси, чиито мегаяхти бяха обичайна гледка около биеналето, сега не се забелязват, допълва тя. Не е ясно дали това не се дължи на факта, че подобни яхти наскоро бяха конфискувани от властите по света.

„Единственото нещо, което е закотвено близо до нас, е туристически пиратски кораб“, посочва тя.

В украинския павилион ще се представи артистът Павло Маков, който вече е в безопасност в Италия, посочва Алемани. Маков ще покаже „Фонтанът на изтощението. Acqua Alta (1995-2022)” – серията му от фунии, монтирани на стена под формата на триъгълник, така че водата да може да се стича през тях. Организаторите заявиха, че куратор е успял да извози арт инсталацията извън Украйна, след като обичайните опции за доставка са станали невъзможни заради военните действия.

Алемани посочва, че биеналето също така възнамерява да бъде домакин на разговори с украински творци, което ще се случи в структура на открито, обградена с торби с пясък, наречена Ukraine Piazza. Тя е разположена в Giardini и е в знак на „солидарност с Украйна“.

Въпреки войната Алемани казва, че голям брой проекти най-сетне ще бъдат показани. „Всички са уморени да се гледат на компютрите. Искаме момент заедно“, коментира тя.

Шоуто „The Milk of Dreams” обхваща цели 1433 творби. Акцентите включват скулптурите на морски създания на френската артистка Маргьорит Хюмо. Италианската изгряваща звезда Джилия Ченчи превръща част от Arsenale в антиутопична сцена, доминирана от „хибридни фигури“, които приличат едновременно на животно и машина, допълва Алемани. Канадският артист Капуани Киуанга ще покаже картини с цветовете на залез, които висят като завеси, и стъклени скулптури, съдържащи пясък, използван за фракинг в американския запад.

Отвъд основното изложение 80 държави ще имат собствени художествени презентации. За първи път тази година ще участват Непал, Уганда, Камерун и Оман.

Светът на изкуството преоценява някога пренебрегвани творци и тези от малки местни общности. В резултат няколко национални павилиона ще нарушат традициите. Скандинавският павилион например ще се нарича саамски павилион и ще покаже работата на трима артисти от саамския народ, чиито исторически връзки се простират през Швеция, Финландия и Норвеция до руския полуостров Кола.

За първи път артист от ромски произход ще се представи на павилиона на Полша. Малгожата Мирга-Тас е известна със своите пана, които изобразяват сцени от ромското ежедневие.

България също има свой павилион на биеналето, като на него ще бъде представена творбата There You Are на твореца Михаил Михайлов и куратора Ирина Баткова.

Биеналето ще продължи до 27 ноември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още