IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се отрази ли на пазарната цена вливането на Химимпорт Груп в Зърнени храни?

Самият процес няма да предизвика директен ефект върху цената на Зърнени храни България, интересна ще е оценката на счетоводителите

10:54 | 10.08.12 г. 4
Ще се отрази ли на пазарната цена вливането на Химимпорт Груп в Зърнени храни?

През юни тази година Зърнени храни България АД обяви, че мажоритарният му собственик Химимпорт Груп ЕАД ще се влее в дъщерната компания. Химимпорт Груп ЕАД е 100% собственост на Химимпорт АД, а от своя страна притежава 62,69% от Зърнени храни България АД.

Би трябвало делът на Химимпорт АД в Зърнени храни България АД да се увеличи над 62,69% след сливането, тъй като холдингът притежава 100% от Химимпорт Груп ЕАД.

Самият процес на вливане няма да предизвика директен ефект върху пазарната цена на Зърнени храни България АД, показва преглед на технологията на събитието.

Това е така, защото няма задължение за изкупуване на акции от Зърнени храни България на цената, определена от оценителите по вливането.

Просто ще има оценка на акциите на Химимпорт Груп ЕАД и на Зърнени храни България и на база тази оценка капиталът на Зърнени храни България АД ще се увеличи, като новите акции ще са в полза на Химимпорт АД, който е основен акционер в Зърнени храни България.

Например ако оценката на акциите на Зърнени храни България АД е 0,5 лв./акция (съвсем хипотетично), а на Химимпорт Груп АД е 5 лв., то капиталът на Зърнени храни България АД ще бъде увеличен с 9 983 900 акции. Това е така, защото Химимпорт Груп ЕАД в момента има издадени 998 390 акции, а при случайно избраните оценки от съответно 0,5 и 5 лв., неговите акции са 10 пъти по-скъпи.

Оценките обаче няма да доведат до търсене или предлагане на акции от Зърнени храни България АД. Те ще се използват само за определяне на това колко нови акции да бъдат издадени.

Така акциите на Зърнени храни България АД ще продължат да се влияят от пазарните сили, които показват цена от 0,208 лв. за акция в сделка от днес. Понижението за година е с 56%, а спрямо цената от 4,5 лв. при предлагането на съществуващи акции през 2007 г., спадът е с 95,4%.

Всъщност оценката на акциите на Зърнени храни България АД може да окаже някакво психологическо влияние над пазарните участници и това да доведе до промяна в цената.

Според последния консолидиран отчет на Зърнени храни България АД, а именно към 31 март 2012 г., балансовата стойност на акция е 1,21 лв./акция. Това е мнението на счетоводителите, а както вече споменахме мнението на пазара е за 0,208 лв. на акция. Предстои да видим мнението на оценителите.

Зърнени храни България АД отчита 78% спад на продажбите на годишна база до 15,7 млн. лв. за първото полугодие на 2012 г. Печалбата пък се стопява с 91% на годишна база до едва 254 хил. лв. за първото полугодие на тази година.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Зърнени Храни България АД(ZHBG)

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Написах в смисъл новата, общата "баница", е една - зависи обаче как ще се подели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Не е все едно за сегашните акционери на ЗХБ АД, дали акциите на компанията ще бъдат увеличени примерно с 10М бр., или с 50М. бр., защото тогава количеството собственост зад една акция променя, което пряко влияе на цената и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Не съм съгласен с така изложената теза. При вливане имаме една "де факто" нова компания, чиито акции се разпределят на пропорционален принцип между "старите" акционери и "новите", които придобиват дял пропорционелен на оценката на вливащата се компания. Очевидно е, че ако оценката е завишена, печелят акционерите на собственика на вливащата се компания (в случая Химимпорт), защото срещу това, което "дават", ще получат по-голям дял от нея. В обратния случай - печелят акционерите на "Зърнени Храни" АД, защото тогава ще запазят повече собственост, зад всяка една притежавана от тях акции. Да не забравяме, че независимо от тези оценки, бизнесът на новосформирата компания (не се променя не нараства, или не намалява) - т.е. баницата е една, а оценките имат значение единствено за това, колко голямо парче от тази "баница" ще остане за старите акционери. Което има ПРЯКО отношени към цените на акциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още