IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ни куца – или социални до дупка

Професионалните нуждаещи са основният проблем както на България, така и на Европа, смята Димитър Неков

08:40 | 02.07.12 г. 52
Какво ни куца – или социални до дупка

Investor.bg стартира дискусия на тема Какво ни куца? В нея ще събираме вашите мнения за това, което пречи на страната ни да реализира потенциала си за ръст в условията на стабилна банкова система и балансиран бюджет. Днес ви представяме позицията на Димитър Неков, известен в нашия форум като Императорът.

Нещата в страната ни не вървят и всички ние пряко или косвено го усещаме на гърба си. Все по-нарастращ спад в трудно извоювания ни за цяло десетилетие що-годе приличен стандарт на живот, ръст на безработицата, упадък на дребния и среден бизнес, очертаваща се зловеща сянка на демографска катастрофа, тотален отлив на чуждите инвестиции, бавна агония на образованието, неспирно изтичане на последните останали качествени кадри извън страната. И е наивно да се самозалъгваме – когато проблемите са много, драстични и засягат всички сфери на живота, то проблемът очевидно е в държавното управление.

Всичко в едно държавно управление, където и да е по света, е въпрос на приоритети. Приоритет в една една страна, търсеща прогрес и развитие, са инвестициите на финансов и човешки ресурс именно в прогрес – насърчаване на образованието, индустрията, науката и на първо място насърчаването (било директно или индиректно) на тези граждани, които в чисто утилитарен план носят ползи за обществото.

Приоритетът на една т.нар. социална страна (за каквато се опитва да се представи нашата) е социалната политика – тоест грижата именно за тези индивиди, които представляват само мъртъв товар на гърба на обществото. Грижа, която се превръща в безкрайна издръжка, тъй като огромната част от нуждаещите се нямат никакъв стимул да променят своето положение и бързо се превръщат в професионални нуждаещи се.

За да се осигури финансово социалната политика, хората, които създават блага, биват натоварвани все повече и повече с държавни вземания, в резултат на което мнозина от тях или търсят път към други страни, където държавната репресия ще бъде по-поносима, или на свой ред се превръщат в нуждаещи се. 

Само за пример – по официални данни само преките финансови помощи за т.нар. „роми” на година доближават колосалната сума от 3,1 милиарда – един чудовищен фискален товар за и без това намиращата се в тежко положение държавна хазна. Макар и под предлог за бъдеща „интеграция”, поради своята безкритичност и безкрайност тези дотации всъщност водят до все по-голямо намаляване на вероятността за приобщаване на този етнос в обществото – просто защото т.нар. „роми” нямат никакъв интерес да станат работещи и произвеждащи блага граждани докато им се плаща, за да не го правят.

Приоритетната защита на техните интереси и привилегии, включително демонстративният отказ да спазват законите и правилата на държавата и обществото на чийто гръб живеят, водят и до други проблеми – масова, необуздана престъпност, водеща на свой ред до бързо обезлюдяване и запустяване на малките населени места, както и масова неграмотност.

Този етнос се отнася враждебно към образованието, защото неграмотността им помага да запазят своя статус – на професионални нуждаещи се.

Последна актуализация: 20:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Добре си го рекъл Императоре! Нямам какво да добавя към казаното, защото е достатъчно изчерпателно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
ОК
преди 11 години
Тоя институт доколкото видях в нета е няква организация на ВМРО, така че не ги броя за достоверни, освен ако не ми посочиш точна разбивка. В което се съмнявам, защото такава няма. А растежа от ромите ще дойде от работа разбира се. Винаги ми е била странна политиката на националистите - да търсят проблема винаги извън самите тях. В роми, турци, гейове или световната конспирация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 11 години
ОК-ея искаше да каже че много от ромите(ромиките) се занимават с гъсарбайтерство по европата и инвестират в милата ни и родна страна. Разбира се не липсват и такива дето крадат жици и вадят болтовете по ЖП линиите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
rookie trader
преди 11 години
Това ни куца. И за съжаление, този *** е напълно прав!!!http://frognews.bg/news_45765/%D0%95%D0%B4%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B4%20%D0%A1%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%BD%D1%81:%20%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0%20%D0%BF%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%20%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%20%D0%BE%D1%82%20%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
ОК - тия 3 100 000 000 не съм ги смятал аз, а Националният институт за демографска политика. Реално цифрата е по-висока, защото в тая сума не са отчетени нито нанасяните от тъмномургавите щети, нито пропуснатите ползи от това, че нищо не плащат, нито заплатите на слугуващите им социални работници.И интересно как т.нар. "роми" ще ни изведат от кризата - крадейки жица ли, или изтребвайки тежащите на бюджетът пенсионери?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 8
ОК
преди 11 години
Вредата от ромите е несравнимо по-малка от вредатс от политиците, които помагат за монополизирането на все повече отрасли и съсипването на дребния бизнес. Ромите са прослойката, при която ще има най-бърз растеж и парадоксално за Императора, може да се окаже, че те ще ни изведат от кризата. Противно на догмите, при тях учението започва да се превръща в добродетел, защото многото гастарбайтери на запад носят освен пари, и тамошната култура. Неков смятал ли е каква частмот парите, които хората зад граница пращат в БГ са на роми. И как е сметнал тези 3.1 млрд лева?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
FINTA
преди 11 години
Много добра статия. За съжаление проблемът е нерешим с хуманни средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Вредата на Ромите към обществото наистина е огромна и много трудно изчислима. Тук освен помощите, които се изплащат за тях трябва да бъдат пресмятани и пропуснатите ползи за държавата, обществото и самите тях разбира се, ако те наистина работиха, вместо само да паразитират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още