IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ни куца – или социални до дупка

Професионалните нуждаещи са основният проблем както на България, така и на Европа, смята Димитър Неков

08:40 | 02.07.12 г. 52
Какво ни куца – или социални до дупка

Investor.bg стартира дискусия на тема Какво ни куца? В нея ще събираме вашите мнения за това, което пречи на страната ни да реализира потенциала си за ръст в условията на стабилна банкова система и балансиран бюджет. Днес ви представяме позицията на Димитър Неков, известен в нашия форум като Императорът.

Нещата в страната ни не вървят и всички ние пряко или косвено го усещаме на гърба си. Все по-нарастращ спад в трудно извоювания ни за цяло десетилетие що-годе приличен стандарт на живот, ръст на безработицата, упадък на дребния и среден бизнес, очертаваща се зловеща сянка на демографска катастрофа, тотален отлив на чуждите инвестиции, бавна агония на образованието, неспирно изтичане на последните останали качествени кадри извън страната. И е наивно да се самозалъгваме – когато проблемите са много, драстични и засягат всички сфери на живота, то проблемът очевидно е в държавното управление.

Всичко в едно държавно управление, където и да е по света, е въпрос на приоритети. Приоритет в една една страна, търсеща прогрес и развитие, са инвестициите на финансов и човешки ресурс именно в прогрес – насърчаване на образованието, индустрията, науката и на първо място насърчаването (било директно или индиректно) на тези граждани, които в чисто утилитарен план носят ползи за обществото.

Приоритетът на една т.нар. социална страна (за каквато се опитва да се представи нашата) е социалната политика – тоест грижата именно за тези индивиди, които представляват само мъртъв товар на гърба на обществото. Грижа, която се превръща в безкрайна издръжка, тъй като огромната част от нуждаещите се нямат никакъв стимул да променят своето положение и бързо се превръщат в професионални нуждаещи се.

За да се осигури финансово социалната политика, хората, които създават блага, биват натоварвани все повече и повече с държавни вземания, в резултат на което мнозина от тях или търсят път към други страни, където държавната репресия ще бъде по-поносима, или на свой ред се превръщат в нуждаещи се. 

Само за пример – по официални данни само преките финансови помощи за т.нар. „роми” на година доближават колосалната сума от 3,1 милиарда – един чудовищен фискален товар за и без това намиращата се в тежко положение държавна хазна. Макар и под предлог за бъдеща „интеграция”, поради своята безкритичност и безкрайност тези дотации всъщност водят до все по-голямо намаляване на вероятността за приобщаване на този етнос в обществото – просто защото т.нар. „роми” нямат никакъв интерес да станат работещи и произвеждащи блага граждани докато им се плаща, за да не го правят.

Приоритетната защита на техните интереси и привилегии, включително демонстративният отказ да спазват законите и правилата на държавата и обществото на чийто гръб живеят, водят и до други проблеми – масова, необуздана престъпност, водеща на свой ред до бързо обезлюдяване и запустяване на малките населени места, както и масова неграмотност.

Този етнос се отнася враждебно към образованието, защото неграмотността им помага да запазят своя статус – на професионални нуждаещи се.

Последна актуализация: 20:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Ако ги подредим по етнос1. за българите абсолютно не си прав. Ако полето разчиташе само на ***, жална ни майка. Виж да крадат - да. Т.Е. от 100 *** на полето 50 бачкат и 50 крадат.2. за *** вече стана ясно. Като да уточня, че все пак процента е много мижав.3. за турците си прав. Да ли заради религия, строги пуритански правила в семейството, раждаемост/говоря само за живеещите по селата!/, но тамсе бачка яко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 1 rate down comment 1
cokrat1
преди 11 години
Коментара е набор от общи приказки. Нищо конкретно обаче какво да се направи в краткосрочен план/година напред/. Такъв коментар иначе може да направи всеки средно грамотен човек. Констатации...констатации...нищо повече. Имам и един въпрос все пак към автора - би ли обяснил откъде "изрови" това число 3,1 милиарда лева от по-долния цитат, или как го получаваш - какво изчисление правиш. Само за пример по официални данни само преките финансови помощи за т.нар. роми на година доближават колосалната сума от 3,1 милиарда един чудовищен фискален товар за и без това намиращата се в тежко положение държавна хазна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 0
user##
преди 11 години
Поздравления за автора. Точно и обективно. Горд съм да прочета че има все още здраво мислещи хора в обичната ни и омразна България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 7 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
45 - аз пък по селата не съм видял дворът на Българска къща да пустее, стига някой да живее в нея. За сметка на това около 80% от *** къщи растат само бурени.43 - колкото и добре да са платени, *** винаги ще предпочетат да крадат, вместо да работят, просто защото са ***. И колко "добре платен" да е един ниско квалифициран (т.е. неграмотен) - да взема заплата повече от качествен Ай-ти специалист ли - само защото е ***?Трябва да се спрат помощите и базмилостно да се смажи *** бандитизъм, друг начин няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 0 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
не знам за вас, но аз българи работещи по полето, в производство, черна работа и изобщо някаква работа с физическо напрежение освен фитнес инструктор не познавам. Българите само "вождове" работим. Виж *** работещи, черна работа вкл. полска съм виждал много. А най-работни ми се чинят да са турците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 0
kanartikin
преди 11 години
Поздравления на Автора.Всичко е много добре казано.Тази статия би трябвало да се поднася всеки път и на всеки който отново се напъне да настоява, как държавата да се намеси за да оправи нещата.Всичко от описаното в анализа е в резултат на пряка и директна намеса на държавата върху креативни и можещи персони за сметка на паразитиращи.Трети закон на Нютон би трябвало да се набива систематично на всеки "бетонен бурдюр" дето си мисли, че като се намеси някъде, няма да предизвика чрез намесата си равно по сила и тежест и най вече обратно по посока противодействие.Цялият този хаос така добре описан в анализа е в резултат на намесата на държавата която би трябвало да бъда само арбитър, а не участник, но.....просто е по лесно да имаш стадо от невежи и безпомощни който да се нуждаят от всичко и да бъдат електорат за всеки който няма да създава, а ще пре разпределя създаденото от други.Кой казва, че щяло да има "нов световен ред", та той е тук от края на 19в. та до сега. Новият ред е факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 0
todortk
преди 11 години
Колкото до ромите - винаги има нужда от обслужващ персонал - чистачи, охранители, общи работници, които могат да се извършват от ниско квалифицирана работна ръка. Важно е обаче тези професии да са достатъчно добре платени, така че да нямат стимул да крадат. Също така трябва да се прилагат много строго законите за битовата престъпност. И освен другите наказания, при доказано криминално престъпление да се отнема право на получаване на всички видове социални помощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 0
todortk
преди 11 години
По отношение на социалната политика, трябва да се прави разлика между различните ползватели. Пенсионерите през целия си живот са създавали блага и са плащали данъци и осигуровки, и е редно през остатъка от живота им държавата да им плаща достойни пенсии. Защото това реално са техните спестявания които са им били взети като осигуровки. Вдигането на пенсионната възраст е абсолютно безмислено и популистко. На 65 години повечето са достатъчно болни, че да са инвалиди и да се пенсионират по този параграф. Отделно, че колкото повече се вдига възрастта на пенсиониране, толкова повече ще се вдига безработицата сред младото население. А нека не забравяме, че младите са тези които произвеждат повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 1
balkando
преди 11 години
Поздрави за автора, но истината е, че увеличената имиграция и ромското размножаване са плод на целенасочена политика. Това са презумптивно леви избиратели и не е случайно, че лявата вълна обхваща Европа чрез гласовете точно на "социално слабите" прослойки. Това е десетилетна политика на Интернационала и никой не е виновен, че демократичните сили не се усетиха толкова време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 0
partner
преди 11 години
Поздравления към автора - обективен и задълбочен анализ.Още един аргумент в подкрепа: ако преизчислим основните икономически показатели не на глава от населението, а на глава от не-ромското население, България ще е не по-зле от централноевропейските държави. Наистина делът на паразитното население в България е непосилно висок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още