IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ни куца – или социални до дупка

Професионалните нуждаещи са основният проблем както на България, така и на Европа, смята Димитър Неков

08:40 | 02.07.12 г. 52
Какво ни куца – или социални до дупка

Investor.bg стартира дискусия на тема Какво ни куца? В нея ще събираме вашите мнения за това, което пречи на страната ни да реализира потенциала си за ръст в условията на стабилна банкова система и балансиран бюджет. Днес ви представяме позицията на Димитър Неков, известен в нашия форум като Императорът.

Нещата в страната ни не вървят и всички ние пряко или косвено го усещаме на гърба си. Все по-нарастращ спад в трудно извоювания ни за цяло десетилетие що-годе приличен стандарт на живот, ръст на безработицата, упадък на дребния и среден бизнес, очертаваща се зловеща сянка на демографска катастрофа, тотален отлив на чуждите инвестиции, бавна агония на образованието, неспирно изтичане на последните останали качествени кадри извън страната. И е наивно да се самозалъгваме – когато проблемите са много, драстични и засягат всички сфери на живота, то проблемът очевидно е в държавното управление.

Всичко в едно държавно управление, където и да е по света, е въпрос на приоритети. Приоритет в една една страна, търсеща прогрес и развитие, са инвестициите на финансов и човешки ресурс именно в прогрес – насърчаване на образованието, индустрията, науката и на първо място насърчаването (било директно или индиректно) на тези граждани, които в чисто утилитарен план носят ползи за обществото.

Приоритетът на една т.нар. социална страна (за каквато се опитва да се представи нашата) е социалната политика – тоест грижата именно за тези индивиди, които представляват само мъртъв товар на гърба на обществото. Грижа, която се превръща в безкрайна издръжка, тъй като огромната част от нуждаещите се нямат никакъв стимул да променят своето положение и бързо се превръщат в професионални нуждаещи се.

За да се осигури финансово социалната политика, хората, които създават блага, биват натоварвани все повече и повече с държавни вземания, в резултат на което мнозина от тях или търсят път към други страни, където държавната репресия ще бъде по-поносима, или на свой ред се превръщат в нуждаещи се. 

Само за пример – по официални данни само преките финансови помощи за т.нар. „роми” на година доближават колосалната сума от 3,1 милиарда – един чудовищен фискален товар за и без това намиращата се в тежко положение държавна хазна. Макар и под предлог за бъдеща „интеграция”, поради своята безкритичност и безкрайност тези дотации всъщност водят до все по-голямо намаляване на вероятността за приобщаване на този етнос в обществото – просто защото т.нар. „роми” нямат никакъв интерес да станат работещи и произвеждащи блага граждани докато им се плаща, за да не го правят.

Приоритетната защита на техните интереси и привилегии, включително демонстративният отказ да спазват законите и правилата на държавата и обществото на чийто гръб живеят, водят и до други проблеми – масова, необуздана престъпност, водеща на свой ред до бързо обезлюдяване и запустяване на малките населени места, както и масова неграмотност.

Този етнос се отнася враждебно към образованието, защото неграмотността им помага да запазят своя статус – на професионални нуждаещи се.

Последна актуализация: 20:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 3 rate down comment 0
rinaa1
преди 11 години
Само дето , като ги разселиш по кварталите , като се започне едно гостуване на родата и в апартамента се заселят тридесетина братчеди на заселените , ще разбереш , че и това не става . *** винаги са по много . Къде си виждал по една *** или хайде 4-5 . *** живеят на стада , пардон - на групи , затова и гетата толкова се разрастват , а после и капсулират. Няма разбиване на тая общност .А там е истината - да ги противопоставиш едни на други . Бита кауза е това .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 1
kpaspi
преди 11 години
Както е казал императорът на предишната страница трябват и съответните наказания за да се реши проблема с ***.Решения на тоя проблем има бол и пари дават хората,но нашата държава НЕ ИСКА да се справи с него.Някой беше казал,че ни трябва много силна дясна партия и напълно съм съгласен.Правят една програма за преквалифициране според каквото трябва на бизнеса и след това който не работи няма да яде!Гласувах за герб с мисълта,че ще бъдат поне малко такава парти,но и те се оказаха големи дупедавци..Сигурен съм,че ако се появи някоя яко дясна партия хората ще гласуват за нея.Партия само със специалисти,доктори,професори и тн.Ах мечти мечти..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
Колкото и да не ми се иска да си го призная съм съгласен с теб . България е недоразвито като общество и работят само ултра десни мерки . Всякакви приказки за солидарност и взаимопомощ се изкривяват и опорочават . Крайно време е да се въведат пазарни механизми в здравеопазването и образованието . Само така *** ще бъдат изолирани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 0
sillyboy
преди 11 години
Че държавата куца, е ясно на всички.Малко си дават сметка обаче, какво е държавата !!Щото ако знаеха, щяха да се замислят преди да я псуват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 0
snaky
преди 11 години
На полето не ги кефи. Там си трябва работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Не е жалко , че метат улиците. Какво да работи - като медицинска сестра ли? Преди седмица , като отивам на работа една ромка мете по улицата и вика на друга такава (на 20 метра) : "Ако не са те да чистят, нас българите мравките щели да ни изядат". Абе това племе смятат че другите са им длъжници.Иначе поздрави на Императора - силен материал си написал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Благодаря - 30 и останалите - заради вас може и да се кандидатирам за Дуче. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 0
QI91
преди 11 години
Добра статия. 28 предлага добро решение. Жалко е да гледаш как метат с метлите по улиците, но пак е по-добро от нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Точно списана статия! Освен това има някои добри попадения и в коментарите. НО ЛОШОТО Е, че изписвайки километри с мнения, предложения и оценки, една малка затворена общност, която знае, разбира и има решения за проблема, НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ НИЩО друго освен това.А всяка гражданска позиция и/или инициатива, се "яхва" от представител на "политическата класа" или среща дебелокожието и тенекиените очи на Администрацията. И за да не звуча съвсем нихилистично, вярвам, че ВСЕ ОЩЕ има /макар и малка/възможност да обърнем мача...Нужно е някои да "положи първата тухла"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Може и да "ФЮРЕРСКО", както се изрази някой по-долу, обаче само с коткане не става. Трябва здрава ръка. Докато на някой му се позволява да ти се качва на главата, той сам няма да спре никога. Било той, ***, ***, българин или китаец! Да живее ИМПЕРАТОРА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още