IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ни куца – или социални до дупка

Професионалните нуждаещи са основният проблем както на България, така и на Европа, смята Димитър Неков

08:40 | 02.07.12 г. 52
Какво ни куца – или социални до дупка

Investor.bg стартира дискусия на тема Какво ни куца? В нея ще събираме вашите мнения за това, което пречи на страната ни да реализира потенциала си за ръст в условията на стабилна банкова система и балансиран бюджет. Днес ви представяме позицията на Димитър Неков, известен в нашия форум като Императорът.

Нещата в страната ни не вървят и всички ние пряко или косвено го усещаме на гърба си. Все по-нарастращ спад в трудно извоювания ни за цяло десетилетие що-годе приличен стандарт на живот, ръст на безработицата, упадък на дребния и среден бизнес, очертаваща се зловеща сянка на демографска катастрофа, тотален отлив на чуждите инвестиции, бавна агония на образованието, неспирно изтичане на последните останали качествени кадри извън страната. И е наивно да се самозалъгваме – когато проблемите са много, драстични и засягат всички сфери на живота, то проблемът очевидно е в държавното управление.

Всичко в едно държавно управление, където и да е по света, е въпрос на приоритети. Приоритет в една една страна, търсеща прогрес и развитие, са инвестициите на финансов и човешки ресурс именно в прогрес – насърчаване на образованието, индустрията, науката и на първо място насърчаването (било директно или индиректно) на тези граждани, които в чисто утилитарен план носят ползи за обществото.

Приоритетът на една т.нар. социална страна (за каквато се опитва да се представи нашата) е социалната политика – тоест грижата именно за тези индивиди, които представляват само мъртъв товар на гърба на обществото. Грижа, която се превръща в безкрайна издръжка, тъй като огромната част от нуждаещите се нямат никакъв стимул да променят своето положение и бързо се превръщат в професионални нуждаещи се.

За да се осигури финансово социалната политика, хората, които създават блага, биват натоварвани все повече и повече с държавни вземания, в резултат на което мнозина от тях или търсят път към други страни, където държавната репресия ще бъде по-поносима, или на свой ред се превръщат в нуждаещи се. 

Само за пример – по официални данни само преките финансови помощи за т.нар. „роми” на година доближават колосалната сума от 3,1 милиарда – един чудовищен фискален товар за и без това намиращата се в тежко положение държавна хазна. Макар и под предлог за бъдеща „интеграция”, поради своята безкритичност и безкрайност тези дотации всъщност водят до все по-голямо намаляване на вероятността за приобщаване на този етнос в обществото – просто защото т.нар. „роми” нямат никакъв интерес да станат работещи и произвеждащи блага граждани докато им се плаща, за да не го правят.

Приоритетната защита на техните интереси и привилегии, включително демонстративният отказ да спазват законите и правилата на държавата и обществото на чийто гръб живеят, водят и до други проблеми – масова, необуздана престъпност, водеща на свой ред до бързо обезлюдяване и запустяване на малките населени места, както и масова неграмотност.

Този етнос се отнася враждебно към образованието, защото неграмотността им помага да запазят своя статус – на професионални нуждаещи се.

Последна актуализация: 20:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
да поясня предия си пост за да не изляза песимист (... и с риск да бъда оприличен на ИванМитевите пари :) ) Грешката е в продължаващото прилагането на политики предназначени за хомогенно население към нехомогенно такова. А решението е - "божа работа" - онази привидно хаотична за човека вселенска подреденост, поддържаща всичко в равновесие, за която по точен израз от "божа работа" няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
Съгласен съм с Императора за ромите, но за съжаление причината не е в тях. Не е луд, който яде зелника, а който му го дава. С първичната си хитрост ромите само осребряват вниманието, което им се оказва от политиците. Докато има избори и докато от Европа идват едни пари уж за интеграцията на малцинствата, ромите ще са царе. Тази неграмотна маса, която може лесно да се манипулира и използва, е добре дошла за всякакви тарикати и те ще си я кътат, докато могат. А иначе, ако има политическа воля, проблемът е много лесно разрешим - равенство на закона. Защото сега спрямо тях той не се прилага. И те се чувстват като част от кастата на привилегированите. Казвам "като част", защото освен ромите в тази страна има още много други *** - полицаи, военни, магистрати, проектаджии и всякаква друга чиновническа ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
kpaspi
преди 11 години
Има повече от достатъчно начини за интегриране на някакво население.САЩ интегрират милиони ***,ние не можем да интегрираме 500 000 души за 20 години.И да по темата има прекалено много хора който са здрави и могат да работят,но не го правят заради помощите,най-вече ***.Даваме им една,две години бърз учебен курс за средно образование и връзваме даването на помощи за децата с образованието на майката.Имаш средно взимаш,нямаш средно не взимаш.Правиш сумата за дете да се покачва до 3( за 1 50 лева,за 2ро 60 лева,3то 80 лева,4то 10 лева) и веднага ще се спре практиката да се раждат по много деца защото няма да има смисъл.Възможности за решаване на тоя проблем бил,просто няма кой да се захване и да ги приложи.Да администрацията във всичко държавно е ужасна,мога да ви дам пример СУ там административната работа могат да я вършат и 1/3 от персонала който е сега, и пак не махат хората в тежест въпреки,че тежат на бюджета,защото знаят,че държавата ще им даде пари.И така е навсякаде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
dessi_georgieva
преди 11 години
Страната ни е прекрасна- но държавата в лицето на управляващите ужасна.Нещо се прави , но пак с наши хора. Пак трябва да си човек на някой да те препоръча, че да се докопаш дори и до Европари. Ако си човечец от село и гледаш животни или обработваш земи, някой друг печели на твой гръб. Да вземен стартиращата програма за саниране на блоковете. Пак наши фирми и така са завишени цените , че ти с тези 50% си плащаш цялата услуга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Да, ще е първата *** държава. Не се базикъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
"Защото тогава ще настъпи окончателната катастрофа" само с това не съм съгласен. Надежда вече няма. Тово което би могло да се направи на тази територия е нова държава, но и за това трябва да се изчака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
dessi_georgieva
преди 11 години
Според мен това е само единият проблем, по-големият в повечето българи и най-вече управлявашите е липсата на съзнание, морал и мозък, Няма идеи за развитие на Българската държава, няма визия за народа като цяло, има само шуробаджанащина и слагане на възлови постове на наши некомпетентни хора. Знаещите и можещите ги държат зависими от работа, ипотеки и лизинги. Пишат, че спестяванията се увеличават- дайте статистика, от колко % от населението са тези спестявания и от какви по произход граждани. Положението е почти трагично, за масовият, работещ българин, който е масовият платец на данъци, сметки и ДДС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Специално до тебе. Разграничавай етническите българи които пращат пари от чужбина с етническите "роми". Първите пращат пари за да могат тукашните да си плащат сметките (въпреки, че работят). Другите пращат на тези, които не плащат сметки за да строят палати. И "гъсарбайтстването" дето го правят е най-често престъпна дейност. Иначе се радвам, че Императора написа статия по-въпроса. Ще ми се да има кой да я прочете по високите етажи. За съжаление никога няма нищо да се промени докато ни "спускат" всяко едно решение от Брюксел и ние приемаме безропотно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 11 години
В момента 25 % от населението или приблизително около 2 млн. работещи са задължени да издържат останалите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
vzhekoff
преди 11 години
Чудесен анализ, поздравления за Императора !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още