IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на ЦСКА поражда много въпросителни

Tова можеше да се случи като нормална дарителска кампания, смята читател на Investor.bg

10:25 | 20.03.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
IPO-то на ЦСКА поражда много въпросителни

Относно публичното предлагане на ЦСКА се изговори и написа много, но все още не мога да си отговоря на няколко въпроса, които нямат нищо общо с футбола, пише до редакцията наш читател, който пожела анонимност.

Защо на фондовата борса? Целта и резултатът са ясни: г-н Томов и хората около него ще съберат левчетата от феновете на ЦСКА. Но защо на борсата?!? Всичко това можеше да се случи като нормална дарителска кампания, както предложиха някои журналисти. Подходящ модел би бил и Kickstarter, ако толкова държим да сме модерни. Телевизионно благотворително шоу, в което г-н Томов и други заинтересовани пеят и се надпяват също ще събере пари и овации.

Защо беше одобрен проспект на дружество, за което има открито производство по несъстоятелност? Това производство не е първото производство по несъстоятелност, а поредното. Кой трябваше да пази инвеститорите на капиталовия пазар? Или те вече са големи и трябва сами да се пазят?

Защо се предлага за инвестиране нещо, в което никой трезвен инвеститор не би си и помислил да инвестира? Не само сега, но и в бъдеще! Дружество с показатели, за които трябва да стане чудо. Не! По-скоро поредица от чудеса, за да бъдат променени. Как някой въобще си представя невъзможното - червеното да посинее до син чип на борсата.

Защо става публично едно дружество, което не иска да е такова? В проспекта е посочено, че се погасяват задължения, без да се посочва с какви пари. Как това дружество ще отговори на изискванията за публичност?

Защо се твърди, че ще бъде първото такова дружество? Дружества с основна дейност "участие в производства по несъстоятелност" вече има на борсата. Дружества с показатели, които няма как да се променят, също има. Дружества, които не спазват изцяло изискванията за публичност, също има.

Защо никой не казва колко ще им струва това на феновете? Защо никой не казва, че за притежаваните от феновете акции ще трябва занапред да се плащат такси на инвестиционни посредници, фонд за гарантиране на инвеститорите и др…

Защо през XXI век трябва да се разиграва отново един умален модел на масова приватизация? Защо едни хора отново ще получат нещо, което не знаят за какво им е и как да го използват?

Защо, когато напролет всички се опитват да се хванат за зелено, на нас ни се пробутва пак зелен хайвер?

Свързани компании:

Професионален футболен клуб ЦСКА АД-София(PFC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 14 rate down comment 11
ivopashov
преди 10 години
Е няма ли по-добри губещи каузи от ЦСКА , за да дадеш 1000 лв :) Твоя работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 5
S_G
преди 10 години
Авторът анализира акцията ЦСКА, не клубът ЦСКА, на който ти искаш да помогнеш. Акцията ЦСКА е инвестиция, чиято възвръщаемост във времето е трудно да се предвиди предвид обърканата финансова ситуация в клуба - това е, което авторът описва, не намесвай клубната си принадлежност. От инвестиционна гледна точка риска е голям, а пък ако ти имаш един 1000 лв. и искаш да ги дадеш на ЦСКА също имаш право и си свободен да го сториш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 31
Internet
преди 10 години
Авторът е най-вероятно крупен анализатор от Герена, май. Съдружник на Машиниста в мисленето. На друго място не би изкарал и един лев с анализите си.Хората купуват акции от ЦСКА не за да спечелят, а за да подкрепят любимия си отбор в много тежък момент. И аз ще си купя от тази хартия другата седмица - имам повече свободно време, а и знам че ще хвърля примерно 1000 лв в дупка, но какво от това. Не чакам дивидент, нито капиталов растеж. Да живее ЦСКА - това ми е цялата инвеститорска стратегия в случая.С една дума - Само ЦСКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 20
4f4
преди 10 години
В написаната по-горе глупост личи абсолютно неразбиране, но автора дори не допуска, че може и да не е прав в тълкуването си, което от своя страна ме прави несклонен да разисквам основните, "проблемни" според него моменти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 11
Alan Greenspan
преди 10 години
Поздравления за авторите! Като искат да си погасяват дълг, да си го ролнат през някоя банка или чрез облигации, а да не ни пращат за зелен хайвер.Всъщност при -2лв (минус два) сч.капитал/акция, Лупи трябва да ми даде 2лв за да му притежавам кафявата акция. И то за да съм на нула :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 27
cokrat1
преди 10 години
Авторе, ако не можеш да посочиш нормативни нарушения...замлъкни завинаги!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 32
cokrat1
преди 10 години
Автора е доста объркано човече. "Играта" на борсата е рискова. Като се страхуваш от мечки не ходиш в гората....авторе...нали!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 14
RedBot
преди 10 години
Хахаха добре написано. Само се чудя на меринджеите на чорбата, дали наистина си мислят, че ще съберат пари или просто са изтрещели, колкото феновете си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още