IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ситуацията в Украйна като „политически кадаиф“

България трябва да е много прецизна в политиката си към Русия, пише Бисер Манолов

17:35 | 21.03.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ситуацията в Украйна като „политически кадаиф“

Големите компании с присъствие на руския пазар в момента трескаво пренаписват дългосрочните си стратегии за експанзия в Русия. При евентуални санкции от страна на Европа и САЩ от Кремъл заявиха, че ще последват незабавни реципрочни действия в посока национализиране на активи на чуждестранни компании. Путин със сигурност си затвори твърде много врати към Запад.

Досега руснаците използваха инвестиционни схеми през Люксембург за придобиване на активи в Европа. Няма никакво съмнение, че оттук нататък всеки долар с произход Русия ще бъде следен под лупа от страна на специалните служби.

Как може да се възползва България от тази ситуация?

Спомняте ли си за обещанията за газова диверсификация на страната след предишната „украинска газова криза“? Ние отново сме в трепереща поза. Не мисля, че Русия ще си позволи каквато и да било форма на „газови игрички“ през Украйна в момента. У нас, като вулкана Везувий, отново се надига темата „Набуко“

Това не е „българска тема“ в контекста на последните събития, а свръхнеобходима „европейска тема“. „Експерти“ с особено отношение към Русия заговориха за отлив на руски туристи през летния сезон. Това била причината да пледираме за по-меки европейски санкции спрямо Русия. Според мен ще стане точно обратното, ще имаме ръст на руските туристи.

Според неофициалната статистика руснаците са купили между 200 и 300 хиляди недвижими имоти в България. Тази бройка до голяма степен прави туристическия поток от Русия относително предвидим. Бас държа, че след изтрезняването от „победата“ все повече руснаци ще осъзнаят икономическия ефект от „синдрома Путин“.

Покупка на жилище в България е форма на застраховка срещу политическия риск в собствената им страна.

По-сериозни проблеми се очертават най-вече пред българския експорт към Русия и Украйна поради обезценката на рублата и гривната. Този процес ще продължи в краткосрочен и средносрочен план. Повишаване на лихвите от страна на Централната банка на Русия оскъпи значително валутните застраховки.

През следващите седмици предстои свръхактивност на европейските политици по отношение санкциите към Русия. Мисля, че в основата им ще присъства много повече икономическа логика отколкото политическа. Европа обаче осъзнава все по-ясно, че Путин не е надежден партньор в дългосрочен план.

Нали си спомняте, че в началото на конфликта Путин заяви, че Русия няма абсолютно никакъв апетит към Крим? Големият въпрос в момента е дали задаващата се рецесия в Русия ще повлияе съществено на икономическите процеси в Европа. Търговско-икономическо ембарго в контекста на глобализацията е невъзможно.

Между другото, Русия има изключително ниско ниво на държавен и публичен дълг спрямо брутния си вътрешен продукт. В краткосрочен план това дава известен аванс на властите в Русия. Не трябва обаче да забравяме за банкрута на Русия в края на миналия век.

Разбира се, че в момента и дума не може да става за сходен сценарий, но е видимо струпването на тежки гръмотевични облаци над Русия. Амбициите й за създаване на митнически съюз „Евразия“ е заложен на карта. Вече няма спор, че той сам по себе си представлява репродукция на СССР, което плаши.

В този контекст, разбира се, че България трябва изключително много да прецизира цялостната си политика за правене на бизнес с Русия в контекста на нейното непредсказуемо поведение. Нали разбирате, че проектът АЕЦ „Белене“ ще има коренно различен прочит след Крим. Нали разбирате, че това оттук нататък изобщо не може да бъде разглеждано като „български проект“.

Предстои нов прочит на европейската енергийна карта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
biserz
преди 10 години
Всички анализи забравят нещо много важно...Освен ЕС и САЩ с Голямата депресия 2 (мимикрирала в рецесия) израства още един играч, който тепърва ще демонстрира дали ще се осъществи като стабилен съюз или ще се фрагментира...Оставям на вас да се досетите кой е (не, това не е една страна, а няколко) и какво му е отношението към кризата в Украйна... Защото тези страни имат отношение към кризата, но няма кой да го прочете, освен може би в САЩ, които винаги са в час със ситуацията...Има вероятност кризата в Украйна да се превърне в лакмус за бъдещ биполярен или мултиполярен свят...Знае ли човек?..Нищо чудно един ден да осъмнем с нова реч в имагинерен "Фултън"...Неслучайно страните от този съюз говорят за ескалация на "езика на омразата"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Internet
преди 10 години
Тази жалка статия не отчита реалностите след конфликтаРублата отново расте - а доларът и еврото падаа, индексът РСТ се качваМъкаааааааааааааааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
хахахах, като се сетя, че кадаифа се определя и като Групов Секс На Червеи...., следва въпроса дали не сме в центъра....:)))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
хаха - политически кадаифПо-скоро развалена и вмирисана политическа пастърма опитвана да бъде пробутана за неразвалена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
dakl
преди 10 години
А имаше ли въобще друг възможен ход Путин? Не беше ли поставен , по точно наврян в ъгъла, и трябваше по някакъв начин да реагира? Едва ли беше случайно , както и през 2008 година когато Саакшвили настъпи с войските си в Южна Осетия, че отново Олимпиадата бе в разгара си! А нима Путин организира , финансира и въоръжи хунтата, която с преврат взе властта в Киев?И последен въпрос, едва ли трябва да си затваряме очите от новата опасност от кафявата чума , която е вече съвсем реална в сърцето на Европа и която не по малко заплашва ЕС , отколкото Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още