IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Glencore нагоре с 58% заради силните пазари на суровини

Ръстовете при повечето стратегически суровини са в основата на постигнатата за първото полугодие печалба от 2,7 млрд. долара

15:56 | 25.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Glencore нагоре с 58% заради силните пазари на суровини

Един от гигантите в търговията със суровини – Glencore, отчете силен ръст на печалбата си за първото полугодие. В неговата основа стои поскъпването на повечето от стратегическите суровини от началото на годината, пише ВВС.

Печалбата на Glencore е 2,7 млрд. долара, което е ръст от 58 на сто спрямо съпоставимия период на миналата година.

Индустриалното звено на компанията, което се занимава с инвестиции в метали, енергийни суровини и селскостопански продукти, е постигнало увеличение на печалбата си от 54 на сто. Само от търговията с енергийни ресурси печалбата се е удвоила, съобщават от компанията.

„През първата половина на 2011 година високото търсене на суровини се запази, макар да имаше и доста негативни събития“, посочва изпълнителният директор на компанията Иван Гласенбърг, напомняйки за нестабилността в Близкия Изток, земетресението в Япония и дълговата криза в Европа.

През миналата година Glencore постигна печалба от 3,8 млрд. долара при приходи от 145 мрд. долара. Компанията е най-голямата за търговия със суровини в света, а тази година дебютира на фондовата борса в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още