IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните може да поевтинеят през 2012 г.

Новият генерален директор на Организацията за прехрана и земеделие към ООН Жозе Грасиану да Силва не очаква финансирането ѝ да се свие

17:25 | 03.01.12 г.
<p>
	Жозе Грасиану да Силва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жозе Грасиану да Силва. Снимка: Ройтерс

Цените на храните може да се понижат през 2012 г. заради забавянето на световната икономика, макар да не се очаква драстично поевтиняване, заяви новият генерален директор на Организацията по прехрана и земеделие (Food and Agriculture Organisation – FAO) Жозе Грасиану да Силва, цитиран от Ройтерс.

Да Силва, който започна от началото на годината мандата си от 3 години и половина, очаква волатилността на пазара на хранителни продукти да се запази и повече хора да бъдат изложени на риск от гладуване заради икономическата нестабилност.

„Цените няма да вървят нагоре, както бе до известна степен през последните 2 до 3 години, но няма и да се срутят. Вероятно ще има известно понижение, но то няма да бъде драстично“, посочи той на пресконференция в Рим.

Цените на хранителните продукти в световен мащаб, измервани от FAO, достигнаха рекордно ниво през февруари, но се понижават от юни, след като реколтата от зърнени храни се оказа добра, а опасенията за световни икономически смутове задържаха ръста на търсенето.

Високите цени на хранителните продукти помогнаха за подхранване на инфлацията и допринесоха за гражданските вълнения и Арабската пролет в началото на 2011 г.

Да Силва подчерта, че не очаква икономическото забавяне в Европа да се отрази на финансирането на FAO, която е със статут на агенция към ООН, защото размерът на вноските на държавите-членки представлява толкова малък процент от брутния вътрешен продукт, че изглежда невероятно да бъде орязан.

Той обаче изтъкна, че забавянето вероятно ще увеличи броя на хората по света, изложени на риск от гладуване. „Ще имаме повече работа за вършене при повече гладуващи, повече безработни и ще има нужда от повече начини, за да им помогнем“, добави 62-годишният агроном, който е е първият латиноамериканец начело на агенцията.

Той обяви, че ще насочи усилията си върху бедните държави, които изпитват по-голяма нужда от външна помощ, и че като приоритет се очертава Африка, особено северната ѝ част. Да Силва планира да посети държавите от Африканския рог в началото на годината.

FAO е най-голямата агенция на ООН с годишен бюджет от около 1 млрд. долара и 3 600 служители.

Новият генерален директор на организацията, който е и бивш директор за Латинска Америка и Карибския басейн, както и бивш министър на хранителната сигурност на Бразилия, ще трябва да преодолее разделението между държавите-донори и развиващите се страни, за да избегне парализирането на организацията. Сред плановете му са намаляване на бюрокрацията и намаляване на бонусите за членовете на управляващите органи, както и децентрализиране на операциите и предоставяне на повече власт на местните подразделения.

Агенцията предприе реформи сред оценка, спонсорирана от държавите-членки през 2007 г., в която бе посочено, че рискува „окончателен провал“ заради слабото си ръководство и липсата на прозрачност и отчетност.

През миналата година обаче Великобритания заплаши да излезе от организацията, освен ако тя не подобри своето представяне, а някои от държавите-донори като САЩ стартираха самостоятелни проекти за земеделско развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още