IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото удари 6-седмичен връх в Токио

То би трябвало да продължи да поскъпва през първото тримесечие, но трудно ще се върне възходящата тенденция от предните 3 години, сочи доклад

10:29 | 23.01.12 г.
Златото удари 6-седмичен връх в Токио

Златото достигна върхова стойност за последния повече от месец на борсата за суровини в японската столица Токио заради сериозни покупки от страна на инвеститори, но печалбите може да се окажат ограничени заради по-слабото евро, след като Гърция и частните кредитори не успяват да се договорят за орязване на дълга, съобщи Ройтерс.

Ръстът на цените на благородния метал е от 0,75% до 1 670,18 долара за тройунция около 09,00 часа тази сутрин, но малко преди това бяха достигнати 1,672,89 долара за тройунция, което е най-високото ниво от средата на декември.

От началото на годината цената на златото е нараснала с 6%, но остава доста под рекорда от 1 920 долара за тройунция, достигнат през септември миналата година.

„Като се имат предвид прекалено многото фактори, които влияят върху пазара, инвеститорите трудно ще се концентрират върху един от тях, което ще остави световния пазар на злато в определен диапазон“, заяви Акира Дои, вицепрезидент на компанията за търговия със суровини Daiichi Commodities Co в Токио.

„Евентуална катастрофа в еврозоната не е задължително да предизвика покупки на злато, тъй като дори то ще бъде разглеждано като рисков актив и инвеститорите вероятно ще бъдат принудени да продават, макар че геополитически риск като напрежението около Иран ще подкрепи апетита към златото като сигурно убежище“, добави той.

Цената по най-търгуваните фючърси в Токио - тези за доставки през декември, прибави 34 йени за грам до 4 149 йени, след като бе достигнала 4 152 йени за грам, което е най-високата стойност от средата на декември.

„Имаше малко повече покупки, затова виждаме промяна в ценовата тенденция. Имаше и физически продажби извън вложенията на инвеститори“, заяви брокер в Токио.

Като цяло търговията в Азия е слаба, тъй като борсите в Китай, Кингапур, Малайзия и Индонезия са затворени заради празнуването на Новата година по лунния календар.

В САЩ фючърсите за доставка на злато през февруари прибавиха 8,3 долара към цената си до 1 672,30 долара на тройунция.

Златото обаче поради статута си на безопасно убежище често следва тенденцията при акциите и еврото, което понижи курса му заради несигурния изход от преговорите между Гърция и частните кредитори. Това позволява на спекулантите да продават ценния метал, за да покриват загубите си на други пазари, особено в подобни периоди на несигурност и относителна волатилност.

„Златото би трябвало да продължи да поскъпва през първото тримесечие на 2012 г., но печалбите едва ли ще се върнат към възходящата тенденция от предходните 3 години“, се посочва в доклад на ANZ. „Макар че по-общият анализ показва, че златото трябва да се устреми към 1 800 долара за тройунция, изглежда то губи импулс при теста на нивото 1 670 долара за тройунция“, се казва в доклада.

Среброто продължи да поскъпва, достигайки 32,48 долара за тройунция, като това е най-високото ниво от началото на декември. Данни на Монетния двор на САЩ сочат, че продажбата на юбилейни сребърни монети в петък е достигнала 5,3 млн. унции, като рекордът от януари 2011 г. е 6,4 млн. унции.

Платината и паладият следваха златото по пътя нагоре, преди да загубят част от печалбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още