IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денис Гартмън прогнозира гибел за „бичия“ пазар на златото

Благородният метал може да поевтинее с още 12% до 1475 долара за тройунция, с което официално да навлезе в "мечи" пазар, посочва анализаторът

19:37 | 13.12.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
Денис Гартмън прогнозира гибел за „бичия“ пазар на златото

Златото, което се намира в 11-тата година на най-дългата зелена вълна за последните 9 десетилетия е на път да навлезе в „мечи“ пазар, прогнозира анализаторът Денис Гартмън, който коректно прогнозира сривa на пазара на суровини от 2008 г., съобщава Bloomberg.

Благородният метал, който този следобед се търгуваше около 1676 долара за тройунция може да поевтинее до 1475 долара за тройунция (-12%), посочва анализаторът в днешното издание на Gartman Letter.

Той споделя, че вчера е продал последното си злато. Цената на метала вече изгуби 13% от рекордните 1921,15 долара за тройунция, достигнати на 6 септември. Понижаването на цената до 1475 долара за тройунция би разширило спада до над 20% (-23%) - стандартната дефиниция за мечи пазар.

„От ранната есен златото не успява да подобри рекорда си“, отбелязва Гартмън. „Всеки нов пик е прогресивно по-нисък от предишния, а сега имаме и потвърждение - новият междинен спад е по-нисък от предходния. Наблюдаваме наченки на истински мечи пазар и смъртта на бичия пазар“.

Цената на златото обикновено се движи обратно пропорционално на долара, който днес достигна двумесечен връх спрямо еврото, след като Fitch Ratings и Moody’s Investors Service обявиха в понеделник, че срещата на европейските лидери от миналата седмица не е довела до разрешаване на дълговата криза в региона.

Златото все още е с ръст от 17% за годината, а позициите в гарантирани със злато борсово търгувани продукти достигат рекордните 126,3 млрд. долара.

„През последната седмица психиката на пазара беше наранена до такава степен и закъснелите дълги позиции се оказаха толкова много, че според нас това, което предстои е масова ликвидация, при това най-вероятно насилствена“, пише Гартмън.

През октомври износът на злато от Хонконг в Китай - вторият по големина пазар за благородния метал в света, се повиши с 51% до месечен рекорд от 86,3 метрични тона. През февруари вицепрезидентът на китайската централна банка И Ган заяви, че за цялата 2010 г. Китай е закупил 300 тона злато.

„Придобиване в подобни размери трябваше да изстреля цената на златото“, посочва Гартмън. „Едно от най-старите правила на търговията е следното: пазар, който не може или не иска да реагира на бичи новини е мечи пазар.“

На 23 август - две седмици преди пазарът на златото да достигне рекордната си стойност - Гартмън заяви, че ръстът в цената на златото скоро ще стане „параболичен“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
al64ad
преди 12 години
Проблема е ,че Гартман тия неща ги повтаря още когато златото беше под 1000.А в същото време самият той е бил "дълъг"-според едно скорошно негово интервю.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Това е статия за умните хора. Глупавите винаги ще бъдат манипулирани от хитрите. Добре е всеки да не следва сляпо съветите, а да види как да се възползва от наученото и дали да го приложи в своя живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
vingrei
преди 12 години
Поредния спекулкант тръгнал да печели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
vinsa
преди 12 години
Времето за продажби отдавна започна, скоро ще дойде време за покупки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
Новините са от спекулантите. Спекулантът е човек, който размишлява, който помага на пазара. Това е човек, който отнапред играе ролята да даде сигнал, че има някаква неефективност, разминаване в принципите на икономиката. Онези, които се правят на експертия все пак трябва да се досещат, че така наречените "новинарски хамбургери" - newsburgers, които текат от телевизията, радиото и вестниците са глупост или манипулация. Повечето от статиите са предназначени за овцете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 11
Патилан
преди 12 години
bla..bla...bla....бла....бла..бла....Истини за златото!!! Първо парите не струват нищо, абсолютно нищо.Те са просто едни хартийки от който държавите печатат безкрайни количества когато им се поизчерпят.Зад тях не стоят златни резерви нито се гарантират с някакви банкови активи.Акциите - същите хартиики без покритие които фирмите печатат с цел да получат свежи пари срещу обещание за бъдещ девидент.Недвижима собственост - да в нея може да се живее но изисква постоянни разходи за поддръжка а и макар че е недвижима много природни явления могат да я изравнят със земята по всяко едно време.Златото било изкуствено надуто, балон....златото е реално разберете това! Когато имате една тройунция злато в ръцете си тя има стойност защото златото е рядък метал. Златото е ценно заради свойствата си като химичен елемент и се използва в цялата техническа и електронна промишленост където е незаменимо. Количествата злато на земята са ограничени и добива става все по труден и това още повече вдига цената. Разбира се, ценни са също и другите редки метали като молибдена, лития, мангана, среброто,платината, медта. Това е истинско и това има стойност, а не вашите хартийки наречени акции, облигации и ценни книжа които са ценни докато вие мошенниците по борсите казвате че са ценни и спекулирате с тях за собствени облаги. Сега се уплашихте, че обикновенните хора взеха да се усещат и да инвестират в злато и ценни метали и на вас вече няма да ви вървят напечатаните акции и облигации - те имат стойност само като гориво за печката. Голения финансов срив който предизвикахте се отрази много добре на някои от вас които сега си живеят като царе за сметка на опетените във вашите лъжи. Сега на кой ще си продавате непотребните хартиийки...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още