IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия вдига забраната за износ на памук заради натиск от Китай

Страната направи рязък завой в политиката си само седмица след налагането на ембаргото

12:57 | 12.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Индия вдига забраната за износ на памук заради натиск от Китай

Индия ще премахне забраната за износ на памук от страната само седмица, след като я въведе в сила. Очаква се с този ход да се увеличи предлагането и цените на суровината да тръгнат надолу, пише Ройтерс.

Забраната бе въведена на 5 март след данни, че от Индия са били изнесени рекордните 9,5 млн. бали памук. Тя обаче бе остро разкритикувана от Китай, който е най-големият вносител на суровината от Индия.

Ограничението срещна съпротива и вътре в Индия, като най-остро срещу него се обяви земеделският министър Шарад Павар.

Решението за вдигане на забраната е взето от министрите и отразява интересите на фермерите, индустрията и търговията, се казва в официално съобщение на правителството от вчера. Днес се очаква формалното вдигане на забраната, допълва Ройтерс.

Към момента на налагане на забраната индийските износители са разполагали с 2,5 млн. бали памук за експорт. Това означава, че от 1 октомври насам общото количество памук за износ от Индия е достигнало 12 млн. бали – доста над правителствената прогноза от януари за 8,4 млн.

Краткосрочната забрана за износ на памук от Индия е поредният завой в политиката на правителството на страната. Непоследователните действия на властите произтичат от опитите да се задоволи търсенето на суровини на огромния вътрешен пазар в страната.

През 2011 година памукът бе най-слабо представилата се суровина, като цената й спадна с 37% спрямо рекордите от 2010 година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още