IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия забрани износа на памук, цената му с 4,5% нагоре

Страната се опитва да предпази местните текстилни компании след агресивни действия на Китай

21:25 | 05.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Индия забрани износа на памук, цената му с 4,5% нагоре

Цената на памука отбеляза рязък ръст в понеделник, след като правителството наложи забрана за износ на суровината от страната. Подобен ход страната прави за втори път през последните две години, предизвиквайки сериозна нестабилност на котировките, пише Financial Times.

Забраната за износ от Индия, която е вторият по големина износител на суровината, влиза в сила незабавно. При предишното спиране на експорта цената на памука достигна исторически рекорд. Вдигането на забраната обаче предизвика рязко сгромолясване на котировките.

Нестабилните цени предизвикаха вълна от фалити по веригата на доставчиците за текстилната индустрия, припомня Financial Times.

Според анализатори, цитирани от вестника, целта на забраната е да се осигури достатъчно предлагане на памук за вътрешния пазар в Индия.

Решението на Индия идва в момент на агресивно изкупуване на памук от страна на Китай в опит за запълване на държавния резерв.

Китай, който е най-големият потребител на памук в света, предприе такава посока в опит да предпази собствените си текстилни компании от прекомерните движения в цената на памука.

Днес на борсата в САЩ цената на памука се вдигна с 4,5 на сто до 92,23 цента за паунд памук. Тази цена е доста под рекорда, достигнат при предишната забрана за износ от Индия. Тогава котировките достигнаха 2,27 долара за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още