IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се концентрира върху политика за балансиране на ръста и инфлацията

Страната ще престане да бъде двигател на световния суровинен цикъл, предвиждат анализатори на Credit Suisse

17:19 | 23.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Китай се концентрира върху политика за балансиране на ръста и инфлацията

Китай ще концентрира върху адекватното управление на взаимоотношенията между запазващия се стабилен и относително бърз икономически ръст, преструктурирането на икономиката и управлението на инфлационните очаквания, е заявил вицепремиерът на страната Ли Къцян, съобщи MarketWatch.

Китай ще продължи да осъществява активна фискална политика и благоразумна монетарна политика, е казал Ли при посещение в провинция Дзянсу. Той е добавил, че страната трябва да стимулира вътрешното търсене, което има голям потенциал да поддържа стабилния, относително бърз икономически ръст.

За да разшири вътрешното търсене, Китай трябва да стимулира инвестициите и потреблението, както и да координира износа, смята вицепремиерът. Страната трябва да се концентрира и върху заетостта, общественото строителство, здравеопазването и социалните грижи, е добавил Ли.

Междувременно швейцарската банка Credit Suisse прогнозира, че върхът в търсенето на суровини в Китай е преминал, а страната повече няма да бъде двигател на световния суровинен цикъл.

Очаква се тенденцията в търсенето на суровини да тръгне надолу, докато икономическият ръст в страната се забавя и икономическият фокус се насочва към увеличаване на потреблението, смятат от банката.

Сред негативно действащите фактори от швейцарската финансова институция посочват края на безумното изграждане на инфраструктура, на бума в жилищния пазар, който в момента изглежда, че се намира в зоната на здрача, и залезът на определяния от нея „златен век“ на правителствените стимули в подкрепа на ръста.

„Очакваме темпото на ръст през следващото десетилетие да се забави вероятно до 7-8%, като двигателят на този ръст вероятно ще стане потреблението, което изисква по-малко суровини“, предвиждат анализаторите на Credit Suisse.

Анализът доразвива мнение от доклад на швейцарската банка през март, който изтъква структурен спад в търсенето на суровини от Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още