IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка понижи прогнозата си за растежа в Китай

Слабото търсене от основни пазари като САЩ и Европа може допълнително да засегне китайския растеж и развиващите се икономики от региона

10:29 | 23.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Световната банка понижи прогнозата си за растежа в Китай

Световната банка понижи прогнозата си за икономическия ръст на Китай за тази година до 8,2% и призова страната да разчита по-скоро на облекчаване на фискалната политика, което да стимулира потреблението, отколкото на държавни инвестиции за ускоряване на икономическата активност, съобщи Ройтерс.

В редовния си 6-месечен доклад за Източна Азия и тихоокеанския регион СБ посочва, че забавянето на ръста в Китай ще повлече ръста в развиващите се икономики от региона до двугодишно дъно през 2012 г., но предупреждава, че бушуващата дългова криза в Европа може да нанесе още по-големи поражения, ако положението се влоши допълнително.

Вялото търсене от САЩ и Европа и отслабването на китайския пазар на недвижими имоти ще съчетаят въздействието си, за да натежат върху китайската икономика в краткосрочен план, добавят от финансовата институция.

Но ако правителствата и централните банки действат навреме за стабилизиране на активността, икономиките би трябвало да се възстановят през следващата година, смятат анализаторите на банката.

Те подчертават, че страните биха могли да разхлабят допълнително монетарните и фискалните си политики, за да насърчат активността, но отбелязват, че пространството им за лавиране е ограничено от инфлационните рискове, които могат да се увеличат, когато ръстът се върне към предишните си нива при нарастващи публични дългове в момента.

„Властите в региона трябва да останат готови да променят механизмите на монетарната политика, след като ръстът набере инерция и инфлационният натиск се повиши“, се изтъква в документа.

Там пише още, че Китай, прогнозата за чийто ръст е понижена до 8,2% от досегашните 8,4%, би трябвало засега само леко да пипне монетарната политика като понижи изискванията за банковите резерви, тъй като реалната доходност е отрицателна. Това означава, че втората по големина икономика в света трябва да разчита на фискални политики, за да подхранва растежа.

„В идеалния случай фискалните стимули трябва да се подхранват по-слабо от кредитите, да са в по-малка степен финансирани от местните управи и да са по-слабо ориентирани към инфраструктурата“, смятат от СБ. „Фискалните мерки в подкрепа на потреблението, като например целевото понижаване на данъци и разходи за социална дейност, би трябвало да бъдат разглеждани като първостепенен приоритет“, добавят оттам.

Според СБ ръстът в отразения в доклада регион ще бъде едва 7,6% при прогноза от ноември за ръст от 7,8%, а като най-голяма заплаха се посочва дълговата криза в Европа.

„При положение, че вносът в Европейският съюз представлява една трета от целия внос в световен мащаб, евентуална рецесия там неизбежно ще хвърли своята сянка върху Източна Азия“, убедени са анализаторите на финансовата институция.

Твърдението им е близко до това на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от тази седмица, в което бе отправено предупреждение, че финансовите проблеми в Европа могат да навредят на крехкото икономическо възстановяване в САЩ и Япония.

В своя редовен 6-месечен доклад през април Международният валутен фонд запази прогнозата си за икономическия ръст в Китай без промяна на ниво от 8,2%.

Предупреждавайки, че Азия може да страда в продължение на години от слабото търсене на основните си износни пазари като САЩ и Европа, от СБ изтъкват, че икономиките в региона трябва да ускорят иновациите и да увеличат производителността, ако искат да преодолеят тежкия период.

Оттам добавят, че Китай, който е център на производствената мрежа в Азия и на който се падат около две трети от доставките за Европа през 2011 г., ще бъде първата страна, пострадала от спада в износа, преди да предаде ефекта на съседите си.

Европейските банки осигуряват около една трета от търговските канали в региона и финансирането на проектите в Азия може допълнително да бъде подложено на натиск при кризата в еврозоната, докато кредитните институции изтеглят инвестициите си, за да прехвърлят средства в Европа и да посрещнат по-високите изисквания за капиталова адекватност, подчертават анализаторите на СБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още