IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж-фондовете се изтеглят от суровините

Нетните дълги позиции в суровини в Ню Йорк достигнаха най-ниското си ниво от края на декември

12:20 | 02.06.12 г. 1
Хедж-фондовете се изтеглят от суровините

Хедж фондове и други мениджъри на активи са изтеглили над 2,3 млрд. евро от пазарите на суровини през последната седмица на май, заемайки най-„мечата“ си позиция от края на декември, сочат пазарни данни, цитирани от Ройтерс.

Според числата спекулантите са изтеглили средства в брой за четвърта поредна седмица, тъй като пазарът на суровини е бил на ръба на „мечата“ територия.

Индексът Thomson Reuters-Jefferies CRB се понижи с 18 % от върха в края на февруари след рязката разпродажба вчера, а петролът от сорта „Брент“ падна под 100 долара за барел заради по-слабите от очакваното месечни данни за пазара на труда в САЩ. За повечето инвеститори спад от 20% представлява „мечи“ пазар.

Разочароващите данни за безработицата се добавиха към вече мрачната световна икономическа картина след слабите данни за промишлеността в Китай и неблагоприятните съобщения от Европа за производствената активност.

„Всички суровини в момента се намират в „мечи“ пазар“, заяви Шоун Хакет от Hackett Advisors в Бойнтън Бийч, щата Флорида, насочвайки вниманието главно към царевицата и соята. „Има прекалено големи излишъци от всичко и търсенето не е достатъчно силно, за да ги компенсира“, добави той.

Златото бе единственият източник на сила, поскъпвайки с над 3% вчера, докато инвеститорите търсеха сигурност сред нарастващото отчаяние за световната икономика и въз основа на очаквания, че американският Федерален резерв скоро ще предприеме допълнителни мерки за стимулиране на залитащата американска икономика.

Преди „кървавата баня“от петък спекулативните инвеститори ограничиха нетните си дълги позиции в суровини за четвърта поредна седмица, закривайки 22 фючърса и опции за суровини на стойност почти 2,3 млрд. долара, сочат данните до 29 май.

Това доведе до нетни дълги позиции на стойност само 59 млрд. долара, което е най-ниското ниво от последната седмица на декември 2011 г., когато положението на пазарите на суровини бе изопачено заради силния долар и закриванията на позиции в края на годината.

Изтеглянето на спекулативния кеш е най-силно при царевицата с над 1,3 млрд. долара. Цената на суровината се понижи с 1,1% през седемте дни до 29 май, тъй като мениджърите на активи залагат на обилна реколта след рекордно високите засети площи.

Последна актуализация: 04:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Износ за Марс или машини за консумиране с огромни гърла и *** ! Като чета статията, не виждам други начини за "съживяване" :) :) :) Всъщност нещата постепенно заемат нормалното си положение след три десетилетия непрекъснат допинг. Ако спортистът не умре, естествено :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още