IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Благословия ли са понижаващите се цени на суровините?

Ако по-слабата икономика коства на потребителите тяхната работа, те ще бъдат лишени от доходи и ниските цени няма да са от значение, коментира анализатор

14:28 | 14.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Благословия ли са понижаващите се цени на суровините?

Европейската финансова криза и забавящият се растеж в Китай, Индия и САЩ понижиха цените на широк кръг суровини през последните седмици, пише New York Times.

Ако тенденцията се запази, бизнесите и потребителите вероятно ще спечелят от по-ниските цени на редица стоки - от бензина и кафето до дрехите и медните проводници.

Въпреки че това ще облекчи обтегнатите бюджети, икономисти предупреждават, че ниските цени на суровините отразяват слабостта на глобалната икономика с всичките й негативни последствия.

През последния месец цената на петрола се понижи с около 12%, докато царевицата, медта, оловото, какаото и кафето изгубиха над 5%.

Царевицата, какаото, овеса, памука, каучукът, кафето, алуминият, среброто, цинкът и никелът се разделиха с над 20% за последната година.

Само през последния месец цената на бензина в САЩ се е понижила с близо 20% до средно 3,54 долара за галон.

„Световната икономика е изложена на риск от рецесия и поради това цените на суровините се понижават“, казва Ален Синай, главен икономист на Decision Economics.

„Това е добре за потребителите, тъй като цените на храните, бензина, енергията за отопление и дрехите ще се понижат. Ако обаче по-слабата икономика коства на потребителите тяхната работа, те ще бъдат лишени от доходи и ниските цени няма да са от значение“, допълва той.

През последните седмици инвеститорите продават суровини и купуват щатски облигации и други активи за убежище. Според някои оценки само през май инвеститорите са разпродали суровини за почти 3 млрд. долара в Европа и САЩ. През април разпродажбите са били за 1 млрд. долара.

Резкият спад на цените на суровините отразява опасенията за световната икономика. Гърция се подготвя за парламентарни избори, изходът от които може да предреши бъдещето на страната в еврозоната. Ако страната бъде принудена да напусне валутния съюз, това би имало последствия не само за Европа, но и за пазарите по цял свят.

Резкият спад на потреблението в Европа и особено в Италия и Испания има негативен ефект върху глобалната търговия.

Сред суровините, чиято цена се понижи най-рязко е и петролът въпреки напрежението в Близкия изток.

През последните месеци добивът на петрол в страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се повишава поради нарастващия износ от Ирак, почти пълното възстановяване на доставките от Либия и натиска от страна на Саудитска арабия за увеличаване на производството.

Междувременно петролните и газовите резерви на САЩ също се увеличават поради нарастващия местен добив. Повишеният добив на природен газ в САЩ е довел до спад на цената на синьото гориво с 10% само през последния месец и с над 50% за последната година.

Златото, чиято цена обикновено нараства в дни на икономическа несигурност, е поскъпнало, но с едва 3% за последната година. „Златото се приема за рисков актив и с нарастването на несигурността през последните месеци не успя да спечели позиции, както се случваше при предишни кризи“, се казва в коментар на Barclay’s.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Ако по-слабата икономика коства на потребителите тяхната работа, те ще бъдат лишени от доходи и ниските цени няма да са от значение, коментира анализатор ...Да се разстреля *** -изатора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още