IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото с най-дълга серия разпродажби от 13 години

Определено наблюдаваме преориентиране към щатския долар като убежище от дълговата криза в Европа, коментира анализатор

11:07 | 31.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото с най-дълга серия разпродажби от 13 години

Златото е на път да приключи май с най-тежката серия разпродажби за последните 13 години, след като опасенията за европейската дългова криза накараха инвеститорите да предпочетат като убежище щатския долар, съобщава Bloomberg.

Тази сутрин в Сингапур златото с непосредствена доставка се търгуваше за 1562,63 долара за тройунция, след като спечели 0,5% вчера.

През май благородният метал е изгубил 6,1% - най-чувствителният месечен спад за годината, след като доларът поскъпна с 5,4% спрямо индекс от 6 основни валути, включително еврото. След четири поредни месеца на червено златото е на път да отчете най-дългата серия от загуби от август 1999 г.

„Определено наблюдаваме преориентиране към щатския долар като убежище от дълговата криза в Европа, която не дава признаци за скорошна развръзка“, казва Уън Сяо Ли, главен инвестиционен стратег на CITICS Futures Co. 

Дневният корелационен коефициент между златото и долара достигна -0,30 спрямо -0,17 през октомври.

Коефициент от -1 означава, че цените на долара и златото се движат в противоположни посоки, докато при 1 двата актива поскъпват или поевтиняват едновременно.

SPDR Gold Trust - най-големият борсово търгуван фонд, инвестиращ в злато, е на път да отчете загуби за 3-ти пореден месец.

В Ню Йорк златото с доставка през август поевтиня с 0,3% до 1561 долара за тройунция. На 29 май търгуваните обеми достигнаха рекордните 484 721 сделки.

Вчера платината с непосредствена доставка поскъпна за първи път за последните 3 дни - с 0,6% до 1409 долара за тройунция.

В четвъртък една тройунция платина купуваше 0,8932 тройунции злато – най-ниското ниво на коефициента от 11 януари.

Благородният метал, който вчера поевтиня до най-ниското си ниво за годината, вероятно ще остане на червено за трети пореден месец – най-дългата серия на разпродажби от 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
sel4o
преди 11 години
В рамките на 3 дни вкарахте 3 статии за масово преориентиране към долара като убежище от кризата и колосални разпродажби на злато на борсите.........а то взе че поскъпна. Скъпи журналистченца, да не би да получавате вече хонорарите си директно от ФЕД, или не виждате по-далеч от носа си какво всъщност се случва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още