IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото пред най-дългата серия разпродажби от 1999 г. насам

През четвъртото тримесечие на годината цената на платината ще достигне 1750 долара за тройунция, прогнозират анализатори

11:49 | 29.05.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото пред най-дългата серия разпродажби от 1999 г. насам

Златото поевтиня за първи път от 3 дни и е на път да запише най-лошата серия от месечни загуби от 1999 г. насам. Платината също се обезцени, а доларът поскъпна на фона на нарастващите опасения за ситуацията в еврозоната, съобщава Bloomberg.

Златото с непосредствена доставка изгуби 0,6% до 1571 долара за тройунция в Сингапур. От началото на месеца благородният метал се е разделил с 5,5% - най-значителната месечна загуба от декември. Май е 4-ти пореден месец на спад.

През май доларът поскъпна с 4,4% спрямо индекс от 6 основни валути, включително еврото.

Икономисти от Bank of America Merrill Lynch и JPMorgan Chase & Co. прогнозират, че ако Гърция, където ще се проведат нови избори на 17 юни, напусне еврозоната, това ще застраши световния просперитет.

Вероятността Гърция да напусне еврозоната изстреля цената за застраховане на испанския дълг до рекордни нива през май. Еврото е пред най-чувствителния си месечен спад от октомври.

„Независимо дали Гърция напусне еврозоната или Испания се окаже следващата страна, която ще получи спасителна помощ, инвеститорите са фокусирани върху кризата в Европа и предпочитат долара като актив за убежище“, казва Сън Йонган, анализатор на Everbright Futures Co., подразделение на най-голямата китайска инвестиционна компания.

След като някои инвеститори се присъединиха към централните банки и купиха злато, за да диверсифицират активите си, златото все още се търгува при около 0,7% печалба за годината.

От началото на годината активите на SPDR Gold Trust – най-големият гарантиран със злато борсово търгуван фонд (ETF) - са се увеличили с 1,3% и на 25 май са възлизали на 1270,26 метрични тона.

През април централните банки в Турция, Украйна, Мексико и Казахстан разшириха златните си резерви, докато през март това направи централната банка на Филипините, разкриват данни на Международния валутен фонд (МВФ).

Платината с непосредствена доставка поевтиня с 0,6% до 1430 долара за тройунция, отбелязвайки първи спад за последните 3 дни. Днес тройунция платина е равна на 0,9098 унции злато, след като съотношението се понижи до 0,9044 унции в понеделник – най-ниската стойност от 16 януари.

Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg прогнозират, че през четвъртото тримесечие на годината цената на платината ще достигне 1750 долара за тройунция поради първия спад в добива от 4 години насам и рекордните продажби на коли – основната сфера, където благородният метал намира приложение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
при бретънудското споразумение златото е струвало 35$ за тройунция а сега всички виждат колко е, но никой не знае до къде ще стигне....хартията....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
ами стока като $ чиято цена в продължение на 12 год. само пропада (от 0,82$ за Евро през 2000г до 1,60$ за Евро през 2010г) и се печата в неконтролируеми обеми, как мислиш дали още някой вярва в $ ????....а дали сегашните манипулаций с $ ще накарат китайската и индийската централна банка да продадат обратно закупеното по 400 тона злато годишно за хартийките на ФЕД???...хартийките не са стока а златото е...пък манипулацийте са временни и водят до още по-ужасни цени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
kr.is.1969
преди 11 години
няма стока чиято цена само расте.щом всеки говори че е добре да се инвестира в злато значи е дошло време да започва да поевтинява.но когаааа,това е златното на златото!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Stefan1
преди 11 години
Мухахахаха продавай народееееее, айде че не остана кой да купи хахахахаха, отивай в *** или тавекс и се отърви от тези варварски реликви, за да се напълниш с (тоалетна) хартия.Ей, журналяги- пишете кое злато поевтинява- защото търсенето на инвестиционно се ПОКАЧВА, за разлика от бижутерското. Което в превод значи, че хората са спечени от високите цени и не купуват бижута на жената, но Банките и инвеститорите очакват печатница и пълнят сейфовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
И какво? Феновете на златото ще кажат - купувайте злато, няма колко повече да падне нали така ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още