IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ предупреждават, че сушата ще тласне нагоре цените на храните през 2013 г.

Млякото, яйцата и месото се очаква да поскъпнат с между 3% и 4% годишно, а телешкото с до 5%

18:23 | 26.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Цените на храните в САЩ вероятно ще нараснат догодина заради сушата, обхванала големи части от американския Среден Запад, предупредиха от министерството на земеделието на страната, цитирани от ВВС.

От министерството прогнозират, че цените на млякото, яйцата и месото ще нараснат над традиционното ниво на инфлацията, тъй като сушата увеличава разходите за изхранване на животните.

Очаква се през 2013 г. цените да се повишат с между 3% и 4%, като цената на говеждото се очаква да се покачи с до 5%. Традиционно инфлацията за хранителните стоки в САЩ е около 2,8% годишно, съобщава AP.

Напоследък цените на царевицата и соята се повишиха силно, след като полята пресъхнаха и реколтата бе унищожена.

„Сушата наистина се очертава да засегне тежко цените догодина“, заяви пред Ройтерс Ричард Воулп от американското министерство на земеделието. Воулп добави, че натискът върху цените на храните ще започне да нараства още през тази година.

„Той наистина засяга цените на царевицата и соята, но след това ще даде отражение върху цялата система на ценообразуване на храните, а после и върху цената на продуктите от домашни животни, след това върху цените на едро и накрая върху тези на дребно“, подчерта той.

Не се очаква сушата да засегне цените на американските плодове и зеленчуци, тъй като голяма част от засетите с тях площи се напояват.

Това е най-тежката суша в САЩ от 1956 г. Воулп посочи, че преди тя да обхване страната, прогнозите са били за рекордни добиви от царевица. Но след седмици на горещо и сухо време без капка дъжд общо 1 369 окръга в 31 американски щата са в списъка за помощ при бедствия.

От министерството на земеделието на САЩ обявиха, че две трети от страната в момента са обхванати от слаба или силна суша.

Появиха се и опасения, че нарастващите цени в САЩ ще се отразят и далеч извън пределите на страната, тъй като тя е най-големият износител на царевица, соя и пшеница в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още