IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на златото удари рекордно ниски нива

За второто тримесечие покупките на ценния метал намаляха значително, но от WGC уверяват, че няма повод за притеснения

15:04 | 17.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Търсенето на златото удари рекордно ниски нива

World Gold Council (WGC) съобщи в четвъртък, че търсенето на злато е отбелязало най-ниската си точка за второто тримесечие. Най-значителният спад за последните две години бе отчетен след като най-големите потребители Индия и Китай обявиха понижение в покупките на ценния метал.

Цялостното потребение на злато падна със 7%, или почти 76 тона, до 990 тона за април, май и юни. В доклада си за тенденциите при търсенето на златото WGC казва, че подобно ниско ниво за тримесечие не е отбелязвано от първите месеци на 2010 г.

Търсенето на бижута и инвестиционно злато също отчете значителен спад. Потреблението на скъпи украшения падна със 72,3 тона и в момента се равнява на 418,3 т, а на инвестиционно злато – с 88,3 т до 302 т.

Управляващият директор на инвестиционни проучвания към WGC Маркъс Гръб каза, че все още очаква покачване в търсенето за цялата година, но прогнозата му е базирана на благоприятни за златото политики на централните банки и възвръщане на индийското търсене.

Той допълни: „Индия има най-голямо влияние. Всичко зависи от последната част на годината и/или от отбелязаното подобрение. Също е важно както ще се случи от макроперспектива от днес до края на годината, за да се катализират покупките.“

Според Гръб очевидната промяна може да е изход на Гърция от еврозоната. Но „всичко зависи как ще се развият нещата в Северна Америка и дали ще получим отговор относно политиките на централните банки в Северна Америка и Европа.“

„При благоприятно развитие на нещата търсенето ще надмине стойностите от миналата година. В по-лошия случай, когато няма да се случи никакво важно събитие и Индия отбележи много слабо увеличение, то стойностите ще се задържат близки до миналогодишните.“

Търсенето на инвестиционно злато и бижута от потребителите в Индия – най-големият пазар на злато в света – се срина с 38% до 181,3 т през второто тримесечие на годината. Покупките намаляха заради увеличението на вносните мита и рекордно високите местни цени, дължащи се на слабата рупия.

„Възможно е валутата на Индия да отбележи по-силна втора част от годината и да възпре спада в търсенето на златото“, изтъкна Гръб. „Също така потреблението на ценния метал има своята сезонност заради много индийски празници. Така че ние предвиждаме по-добра втора половина на годината, но все пак и доста предизвикателна среда за продажбата на злато в Индия.“

Гръб каза, че WGC очаква индийското търсене да падне на 650-750 т тази година от 933 т през 2011 г., а китайското търсене да се покачи с 10% до 850 т. „Предвиждаме, че за първи път в историята Китай ще бъде най-големият пазар за злато в света за цялата година.“

През първата половина китайското търсене също падна с 7% на 144,9 тона. WGC твърди, че причината за това се крие в забавянето на икономическия растеж и липсата на ясна ценова посока за златото. „Това е първото отрицателно тримесечие на Китай от много време насам, но отново смятаме, че това е свързано с по-широки икономически промени, отколкото с пазара на злато като цяло“, допълни Гръб.

Покупките на бижута и инвестиционно злато в САЩ намаляха с 17% на 34,2 т, същият ръст бе отчетен и в Германия след скок на инвестициите в монети и кюлчета с 51%. Търсенето в ЕС се подобри изненадващо с 11% на 86,4 т. Европейското потребление се покачи, след като хората потърсиха убежище от дълговата криза в еврозоната и влиянието й върху общата валута, която се е обезценила с 5% спрямо долара.

Гръб приписа спада на търсенето в САЩ на „застоялата“ ценова среда. След силното начало на годината моментните цени отбелязаха най-слабото второ тримесечие, когато търговията възлизаше средно на 1,612 долара за единица.
„Когато цените на инвестиционни продукти са в тази област за почти 12 месеца, това наистина изважда пазара от силната му фаза“, каза още Гръб.

„Инвеститорите ще са под напрежение, докато не видят по-ясна картина за следващите ценови движения. Това важи за инвестиционните продукти на Китай и Америка.“

Междувременно регионалните покупки на злато се увеличиха двойно през последното тримесечие в Русия, Казахстан, Турция и Украйна, възлизайки на рекордните 157,5 т. Последните страни обявиха покачване на резервите на авоари със злато през този период.

„Ако се вгледате в първата половина на годината, ще видите, че централните банки са купили 254 т срещу 200 т за същия период миналата година. С този темп ще станем свидетели на рекордна година за централните банки. А все пак миналогодишният рекорд надмина последните най-високи продажби на злато от 1964 г.“, обясни Маркъс Гръб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още