IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания, Франция и Германия настояват за още санкции срещу Иран

Решението за още по-дълбока изолация на иранската икономика ще бъде взето в следващите седмици

10:20 | 24.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Великобритания, Франция и Германия настояват за още санкции срещу Иран

Великобритания, Франция и Германия поискаха от европейските си партньори да наложат още санкции срещу Иран заради ядрената програма на страната, предаде Ройтерс.

Докато Израел продължава да заплашва Иран с военни действия, германският външен министър Гидо Вестервеле каза, че заради провала на Техеран да отговори на международните искания във връзка с ядрената програма на страната, Европейският съюз трябва да обсъди нови санкции още в следващите седмици.

„Необходимо е да бъдат наложени нови санкции и то скоро. Не мога да видя дали иранската страна изобщо има готовност да води конструктивни преговори“, коментира Вестервеле пред Ройтерс преди срещата на външните министри на държавите от ЕС, която се проведе в Кипър.

„Ако те не се върнат на масата на преговорите, вероятно ще се наложи нов кръг от санкции, като това не търпи отлагане за догодина, а трябва да се случи още в следващите седмици“, допълни Вестервеле.

Той определи резултата от преговорите, които се проведоха с Техеран, като неубедителен и разочароващ.

Френският външен министър Лоран Фабиюс допълни, че дипломацията вече е безсилна в случая. Той посочи, че ако бъдат приети, новите санкции срещу Техеран ще засегнат финансовия, търговския и петролния сектори, но не даде повече подробности.

Агенцията припомня, че от началото на юли действа забрана за вноса на ирански петрол в държавите от ЕС, а банковият сектор на ислямската република е в пълна изолация, затова е трудно да се предположи какъв ще бъде ефектът от евентуални нови санкции срещу Техеран.

Същевременно САЩ увеличават дипломатическия натиск за изолиране на иранската икономика. Още в петък пък Канада съобщи, че закрива посолството си в Техеран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още