IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром пое контрола над съвместнoто дружество с BASF в замяна на газови находища

Газовото подразделение на BASF ще получи 25% и една акция от част от находището Уренгой в Сибир с опцията да увеличи дела си до 50%

12:24 | 14.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Газпром пое контрола над съвместнoто дружество с BASF в замяна на газови находища

Wintershall AG, газовото подразделение на BASF SE, приключи прехвърлянето на някои от активите си в Северно море и 50-процентовия си дял от съвместното си търговско дружество с Газпром в замяна на дялово участие в газови находища в Сибир, съобщава Bloomberg. 

Газпром поема контрола над съвместните операции за търговия и съхранение на газ, както и половината от Wintershall Noordzee BV, която извършва проучвания за добив на нефт и газ в южната част на Северно море. В замяна Wintershall ще получи 25% и една акция от част от находището Уренгой в Сибир с опцията да увеличи дела си до 50%.

Газпром, койтo е най-гoлемият производител на газ в света, се съгласи на планираната размяна на активи още миналата година. Поемането на контрола над търговските подразделения Wingas, WIEH и WIEE обаче е новина.

Wintershall вече работи с Газпром по няколко находища в Сибир. Компанията е и акционер в Северeн поток – газопроводът, който извършва доставки за Германия – и планирания Южен поток, който ще доставя газ за Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още