IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на злато е спаднало с 11% за третото тримесечие

От World Gold Council обаче очакват то да се увеличава, подпомогнато в средносрочен план и от паричната политика на централните банки

13:08 | 16.11.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Световното търсене на злато отново отслабва през третото тримесечие, отчита в своя доклад за актуалното развитие на пазара браншовият съюз World Gold Council (WGC - институцията, която представлява индустрията за злато).

Според асоциацията през третото тримесечие е отчетен спад от 11 на сто до 1084,6 тона на годишна база.

Въпреки значителния спад търсенето в световен мащаб все още е над средното за последните пет години равнище от средно 984,7 тона на тримесечие. В сравнение с предходното тримесечие търсенето на благородния метал намалява с 10%. Все пак през третото тримесечие на 2011 г. са били записани исторически рекордни цени. 

Особено важният за световната търговия на злато пазар в Индия показва признаци на възстановяване, се казва в анализа. След спад от около 30% през второто тримесечие World Gold Council докладва за Индия за периода от юли до септември ръст от девет на сто, което се равнява на 223,1 тона.

Като причина сдружението назовава и ръст в търсенето от страна на производителите на бижута. В нито една друга страна в света хората не купуват толкова много злато, колкото в Индия.

Въпреки спада през третото тримесечие индустриалната асоциация очаква растеж в търсенето на злато. "Златото постепенно става част от финансовата индустрия", каза Маркус Груб, управляващ директор на WGC.

В средносрочен план и изключително експанзионистичната парична политика на водещите централни банки ще се погрижи за по-нататъшен ръст на пазара на злато. Груб очаква търсенето в Азия да продължи да се увеличава, особено в Китай и Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Много са оптимистите, инвестирали в злато. Ще има голям спад, според мен, доста голям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още