IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола надхвърли 104 долара

Ръстът бе подкрепен от по-големия от очакваното спад на седмичните доставки в САЩ

11:42 | 10.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на петрола надхвърли 104 долара

Фючърсите върху суровия петрол WTI поскъпнаха над 104 долара в сряда, след като седмичните доставки на суровината в САЩ са намалели с повече от два пъти спрямо прогнозите на анализаторите, пише MarketWatch.

Цената на суровия петрол с доставка през август нараства с 1,15 долара, или 1,11 на сто, до 104,68 долара за барел в електронната търговия. Стойността бе подкрепена от по-лошите от очакваното данни за външнотърговския обмен на Китай.

Ръстът на цената на „черното злато“ над 104 долара дойде след като Американският институт по петрола (EIA) оповести късно във вторник, че доставките на суровината са се понижили с 9 млн. барела за седмицата до 5 юли. За сравнение анкетираните от Platts експерти очакваха спад от 3,8 млн. барела.

"Това е голям шок", каза главният пазарен анализатор в Price Futures Group Фил Флин. "Повечето хора се бяха фокусирали в предлагането, никой не очакваше този спад в доставките", добави още експертът.

Във вторник Международният валутен фонд намали своите прогнози за световния икономически растеж за тази и следващата година. Повечето анализатори отбелязаха, че понижението е удар върху енергийните перспективи пред глобалната икономика.

Тревогите за потенциални проблеми в доставките от Близкия изток също стимулираха цените на петрола. Най-малко 51 души са загинали при сблъсъците между египетските сили за сигурност и поддръжници на доскорошния президент Мохамед Морси, който миналата седмица бе свален от поста му.

След стартирането на политическата криза в Египет стойността на „черното злато“ достигна 100 долара, отбелязвайки ръст от повече от 2 на сто. Египет не е сред големите производители на петрол, но вътрешнополитическите проблеми породиха опасенията за прекъсване на доставките по контролираните от страната Суецкия канал и Суецко-средиземноморския петролопровод.

При търговията с други енергийни суровини в сряда търгуваният на Лондонската борса сорт брент с доставка през август поскъпва с 0,57 долара, или 0,53%, до 108,38 долара за барел в електронната търговия.

Фючърсите върху бензина с доставка през август са нагоре с 1,36% до 2,95 долара за галон. Цената на дизела с доставка през август запазва позициите си, търгувайки се за 2,99 долара за галон.

Стойността на природния газ с доставка август от своя страна отстъпва със 7 цента, или 0,19%, до 3,65 долара за 1 млн. ВTU (британски термични единици).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още