IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола мина 100 долара за първи път от девет месеца

Политическата нестабилност в Египет и данните за доставките на суровината в САЩ подкрепиха поскъпването

10:05 | 03.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на петрола мина 100 долара за първи път от девет месеца

Фючърсите върху американския суров WTI поскъпват в електронната търговия в сряда и за първи път от девет месеца насам минаха психологическата граница от 100 долара за барел на фона на опасенията за възможен проблем с доставките от Близкия изток, породени от протестите и призивите за оставка на египетския президент Мохамед Морси, предава MarketWatch.

Цената на суровия петрол с доставка през август се покачва с 1,85 долара, или 1,86 на сто, до 101,45 долара за барел. Сесията на Нюйоркската борса във вторник затвори при ниво от 99,60 долара за барел – най-високото равнище от май 2012 г. насам.

Тласък на търговията в сряда даде изявлението на Морси пред египетската държавна телевизия от вчера. Президентът заяви, че е готов "да даде живота си за защита на легитимността" на демократичния процес и конституцията на страната. Представители на протестиращите смятат, че новата конституция несправедливо благоприятства воденото от Морси политическо движение "Мюсюлманско братство".

Милиони протестиращи призовават за оставка точно една година, след като Морси се превърна в първия демократично избран египетски президент. Въпреки че Египет не е износител на петрол, страната служи като транзитен център за суровината през Суецкия канал.

Фючърсите върху търгувания на Лондонската борса конкурентен сорт брент с доставка през август също продължават поскъпването си. Цената на енергийната суровина се повиши с 0,96 долара, или 0,93 на сто, до 104,85 долара.

В понеделник египетските военни предупредиха Морси, че ще се намесят в политическата криза, ако президентът не я разреши в рамките на 48-часов период. По данни на правителството четири души са загинали по време на протестите в близост до Университета в Кайро в понеделник, които бяха провокирани от публична реч на държавния глава.

На фона на растящите политически вълнения в Египет продължаващата гражданска война в Сирия също е един от ключовите фактори, които провокират безпокойство сред инвеститорите. Страната се намира в непосредствена близост до богатата на петрол Ирак.

Цените на петрола в електронната търговия във вторник вечер бяха подкрепени също и от оповестените данни за доставките на суровината в САЩ, които са били три пъти над очакваното за седмицата до 28 юни според данните на Американския институт по петрола (АИП).

При търговията с други енергийни продукти в сряда бензиновите фючърси с доставка през август поскъпват с 4 цента, или 1,3 на сто, до 2,82 долара за галон, докато стойността на дизела с доставка през август е нагоре с 5 цента, или 1,6%, до 2,95 долара за галон.

Според данните на АИП запасите на бензин през изминалата седмица са намалели с 200 000 барела, докато тези при дестилатните горива са отстъпили с 2,3 млн. барела. Анализаторите очакваха увеличения и при двете суровини.

Цената на природния газ с доставка през август остава без промяна на ниво от 3,65 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици). Енергийната суровина поскъпна с 2,2 на сто при търговията във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още