IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите се отдръпнаха от енергийните суровини и металите

Златото достигна 2,5-годишно дъно през миналата седмица

09:34 | 24.06.13 г.
Инвеститорите се отдръпнаха от енергийните суровини и металите

Фючърсите върху петрола приключиха предходната седмица, достигайки 3-седмично дъно. Спадът бе подпомогнат от опасенията за предсточно ограничаване, а в последствие и прекратяване на програмата за изкупуване на активи от страна на щатския Федерален резерв, както и от страховете за забавяне на растежа на китайската икономика.

Цената на лекия суров петрол с доставка през август поевтиня с 1,3% в петък, приключвайки седмицата на ниво от 93,89 долара за барел.

По-рано през сесията стойността на „черното злато“ достигна дневно дъно от 93,13 долара за барел – най-слабото ниво от 4 юни. Спадът на Нюйоркската борса за цялата седмица пък бе в рамките на 4,3%.

Фючърсите върху суровината поевтиняха с 3% в четвъртък, след като председателят на Фед Бен Бернанке заяви, че централната банка може да започне поетапно забавяне на изкупуването на активи до края на 2013 г., ограничавайки ги напълно до средата на 2014 г.

От централната банката заявиха, че очакват икономиката на САЩ да нарасне с между 2,3% и 2,6% през 2013 г. Федералният резерв също така оповести очакванията си нивото на безработицата да бъде в диапазона 6,5-6,8 на сто до края на 2014 г., докато инфлацията трябва да се приближи до заложената цел от 2%.

Междувременно загрижеността пред икономическите перспективи на Китай също се засили, след като статистиката от четвъртък показа, че производствената активност е достигнала 9-месечно дъно през юни.

Изготвяният от HSBC PMI индекс за Китай падна до 48,3 пункта през юни в сравнение с 49,2 пункта през май, което показва, че забавянето в производството се ускорява. Китайският пазар е вторият най-голям по потребление на петрол след този в САЩ.

През новата седмица инвеститорите ще следят отблизо данните за поръчките на дълготрайни стоки, заявките за социални помощи, както и статистиката за потребителското доверие в САЩ – индикатори, които трябва да покажат дали щатската икономика е на прав път.

Търгуваният на Лондонската борса конкурентен сорт Брент с доставка през август поевтиня с 1,2% в петък, приключвайки седмицата при 100,94 долара за барел – най-ниското ниво от 3 юни.

Суровината загуби 4,65% през седмицата, като спредът между Брента и суровия петрол WTI възлиза на 7,05 долара за барел.

Фючърсите върху златото и среброто приключиха петъчната сесия с ръст. Инвеститорите възвърнаха доверието си в благородните метали, след като цените им се понижиха до най-ниското си ниво от септември 2010 г. по-рано през седмицата.

Неблагоприятното развитие за цените на благородните метали също бе продиктувано от очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще започне поетапното си намаление на програмата за изкупуване на облигации до края на тази година.

Фючърсите върху златото с доставка през август поскъпнаха с 0,75% в петък, приключвайки седмицата при 1295,55 долара за тройунция. По-рано през сесията цената на златото на COMEX борсата падна до 1268,75 долара за тройунция – най-слабото ниво от септември 16.

За цялата седмица златото изгуби 6,8%, което пък бе най-големият седмичен спад от септември 2011 г.

Движенията в цената на златото през тази година до голяма степен са повлияни от слуховете и очакванията за това дали централната банка на САЩ ще сложи край на програмата си за изпуване на активи по-рано от очакваното.

Преустановяването на количествените улеснения ще нанесе тежък удар на златото, чието търсене процъфтява на фоната на инфлационните рискове, породени от монетарните политики на цетралните банки.

При търговията с други ценни метали фючърсите върху среброто с доставка през юли поскъпнаха с 2,2% в петък при 20 долара за тройунция. Въпреки оптимистичния край общият седмичен спад за метала бе в рамките на 9,15 на сто.

В четвъртък среброто претърпя огромен срив с 7,3%, удряйки 33-месечното дъно от 19,55 долара за тройунция.

Междувременно фючърсите върху медта с доставка през юли поскъпнаха с 2,1 на сто в петък, затваряйки седмицата при 3,100 долара за паунд. Въпреки ръста от петък обаче цената на благородния метал отбеляза общ спад за седмицата от 2,95 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още