IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото отново пое нагоре

Фючърсите върху петрола поскъпват след чувствителния спад в четвъртък

15:29 | 21.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Цената на благородния метал отбеляза рязък спад след речта на председателя на Фед Бен Бернанке. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Цената на благородния метал отбеляза рязък спад след речта на председателя на Фед Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Ценaтa на златото започна плавното си покачване в търговията в петък, след като стойността на благородния метал се понижи до 2,5-годишно дъно в предишната сесия, пише MarketWatch.

Фючърсите върху златото с доставка през август поскъпват до 1292,55 долара за тройунция, което е повишение с 6,35 долара, или 0,49%.

Стойността на контрактите се срина с повече от 6 на сто при търговията на Нюйоркската борса в четвъртък, след като инвеститорите започнаха масови разпродажби на фона на информацията, че Фед планира ограничаване на програмата си за изкупуване на активи по-късно тази година.

Цената на благородния метал достигна 1286,20 долара за тройунция – най-ниското ниво от септември 2010 г. насам според данните на FactSet.

При търговията с други ценни метали фючърсите върху среброто с доставка през юли са надолу с 6 цента, или 0,30 на сто, търгувайки се за 19,763 долара за унция. В търговията в четвъртък благородният метал отбеляза спад от 1,80 долара.

Фючърсите върху медта с доставка през юли се покачват с 0,4% до 3,08 за паунд, докато стойността на паладия с доставка през септември скача с 14,80 долара, или 2,2%, до 679,90 долара за тройунция.

Цената на платината с доставка през юли е надолу с 7,10 долара, или 0,52 на сто, до 1356,70 долара за тройунция. Стойността на благородния метал отбеляза чувствителен спад в четвъртък, понижавайки се е с повече от 60 долара.

Фючърсите върху търгувания на борсата в Ню Йорк суров петрол WTI поскъпват на фона поевтиняването на щатските пари спрямо основните световни валути.

Цената на суровия петрол с доставка през август се покачва до 95,57 долара за барел при ръст от 42 цента, или 0,45%.

При търговията в четвъртък цената на „черното злато“ с доставка през юли отстъпи с 2,9%, докато контрактите за август бяха надолу с 3,4%. Експерти отбелязват, че спадът е продиктуван от по-лошите от очакваното икономически данни за Китай, както и заявката за отдръпване от политиката на количествени улеснения от страна на Фед.

Доларовият индекс ICE, който измерва стойността на зелените пари спрямо шест от основните световни валути, се покачва с 0,15 пункта, или 0,19 на сто, до 82,13 пункта. Бенчмаркът приключи сесията в Ню Йорк в четвъртък на ниво от 81,98 пункта.

По-слабото котиране на американските пари обикновенно подкрепя цената на петрола и другите деноминирани в долари стоки, тъй като ги прави по-евтини за закупуване от притежателите на други валути.

Фючърсите върху конкурентния сорт брент с доставка през август поскъпват с 42 цента,или 0,42 на сто, до 102,58 долара за барел.

При търговията с други енергийни суровини фючърсите върху природния газ с доставка през юли бележат ръст от 0,014 долара, или 0,36 на сто, достигайки 3,891 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици).

Контрактите за юли отбелязаха понижение от близо 2% в четвъртък след оповестяването на правителствените данни в САЩ, които показват увеличение на запасите на суровината през миналата седмица.

Бензиновите фючърси с доставка през юли поскъпват с 1 цент до 2,80 долара за галон, докато цената на дизеловото гориво с доставка през юли се запазва на ниво от 2,88 долара за галон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още